• Dominee Aleksandar Subotin neemt de dekens in ontvangst.
• Dominee Aleksandar Subotin neemt de dekens in ontvangst. Foto: aangeleverd

Dekens voor Roma in Servië

leerdam • Dominee Aleksandar Subotin heeft zaterdag tijdens de benefietavond in de Leerdamse Pauluskerk 148 extra dekens ontvangen voor de Roma in zijn Servische gemeente.

Hij ontving de dekens van Christina Boogaard, zij is al langer actief bij de bestaande haakactie voor Servië maar was ook betrokken bij het haakproject dat is opgezet in Leerdam vanwege het initiatief om in Leeuwarden het grootste gehaakte deken van de wereld te realiseren. Bij de afsluiting van dit project werden er vanuit Leerdam totaal 78 dekens in Leeuwarden ingeleverd. Deze zijn allemaal teruggekomen, plus wat extra. Ada en Albert Santing (de initiatiefnemers van de haakactie in Leerdam) hadden namelijk begin 2017 het Servië-project in Leeuwarden aangemeld als potentiële bestemming van dekens. Stichting Hulp Oost Europa (HOE) werkt onder de Roma in Servië. Zo'n tien jaar geleden zijn via HOE de eerste contacten gelegd met de jeugd van de Pauluskerk. Sindsdien zijn er vanuit Leerdam veel hulp gekomen voor de Roma in Servië. "Wij vinden het geweldig mooi dat de doelstelling van het haakproject uit Leeuwarden, het leggen van verbindingen en bevorderen van contacten tussen mensen, op deze manier ook in Leerdam zo'n prachtige afronding krijgt", aldus het echtpaar Santing.

Dominee Aleksanda Subotin gaf op de avond in de Pauluskerk een uitgebreide toelichting op het werk onder de Roma en wat er dankzij de hulp onder andere vanuit Leerdam de afgelopen jaren is bereikt. De benefietavond, die onder meer bedoeld was om het volgende hulptransport te bekostigen, bracht ruim 1.300 euro op.