• De boerderij van Marjet Rutten is open op zaterdag 3 november.
• De boerderij van Marjet Rutten is open op zaterdag 3 november. Foto: aangeleverd

Kijkje nemen in duurzame woning

leerdam • Huiseigenaar Marjet Rutten uit Leerdam doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Haar boerderij aan het Recht van der Leede is open op zaterdag 3 november van 13:00 tot 16:00 uur.

"Wij kochten onze boerderij op het Recht van ter Leede in november 2011. Er moest enorm veel aan gebeuren. Sommige mensen noemde het zelfs 'het vieze huis' of 'het enge huis'. Alles dat we deden wilde we doen met als vooruitzicht dat we in de nabije toekomst gasloos kunnen wonen. We zijn daar nog niet helemaal, maar stap voor stap maken we ons huis energiezuiniger. Het is zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu. En als je de wereld een beetje mooier kan maken en daarbij ook nog geld bespaart en fijn woont, waarom zou je het dan niet doen?", vertelt Marjet.

"Wanneer we aan een muur, vloer of dak kwamen, dan hebben we die gelijk geïsoleerd. Nu 7 jaar later is alles een keer de revue gepasseerd. Dat merk je gelijk aan het comfort. Maar naast isolatie kun je natuurlijk ook met installaties veel bereiken. Inmiddels hebben we onder meer 27 zonnepanelen, een warmtepomp, infrarood verwarmingspanelen, led-verlichting en nog veel meer."

De Nationale Duurzame Huizen Route vindt dit jaar op zaterdagen 3 en 10 november plaatsen. Huiseigenaren in heel Nederland openen hun deuren en vertellen hoe zij hun woning energiezuiniger en duurzamer hebben gemaakt. Rutten is enthousiast: "Ga kijken en luisteren bij mensen die al maatregelen hebben genomen." Meer informatie is te vinden op de website.


q www.duurzamehuizenroute.nl