Dorpsbelangen staat na verkiezingen open voor experiment

Geen koopzondagen in Geldermalsen

geldermalsen • De complete oppositie ging vorige week tijdens de commissievergadering akkoord, maar coalitiepartijen SGP, CDA en Dorpsbelangen wijzen de koopzondagen af. De kwestie kwam op de agenda, nadat een ondernemer vergeefs vergunning aanvroeg voor twee koopzondagen. Zijn inspreekbeurt in september maakte zoveel indruk op D66 dat de partij met een initiatiefvoorstel kwam om winkeliers op 16 en 23 december toch de mogelijkheid te geven hun winkels open te stellen. "Het is niet de bedoeling het winkeltijdenbesluit los te laten en het is ook geen voorschot op de situatie na de herindeling. Die discussie voeren we straks in de nieuwe raad. Dit is een eenmalige pilot, zodat inwoners gezellig hun inkopen kunnen doen voor de feestdagen", zei Marieke Vermeulen (D66) die het voorstel indiende mede namens VVD, PvdA en Leefbaar Geldermalsen.

Ze kreeg steun van inspreker Sebastiaan Galjaard van Inretail: "De behoeften van consumenten zijn veranderd. Ondernemers willen een vrije keuze hebben. Het tij is niet meer te keren." Ondernemer Van Leeuwen benadrukte juist de sociale gevaren voor middenstanders en hun personeel, terwijl dominee P. Mulder, predikant van de Gereformeerde Gemeenten van Geldermalsen en Tricht, namens enkele kerken wees op de waarde van de zondag. "Dat is een bijzondere dag, de dag van Christus' Opstanding. Die dag moeten we heiligen." De oppositie schaarde zich achter het voorstel van D66. "Ieder weldenkend mens begrijpt de zorgen van de ondernemers. Ze hebben die paar extra zondagen hard nodig", zei Gijsbert van de Water van 'Leefbaar'. En VVD-er Broedelet: "Het gaat ons om de keuzevrijheid van de ondernemers om extra inkomsten te genereren. Tegenstanders hoeven niet open en het is niet de bedoeling om kerkmensen dwars te zitten." PvdA-leidster Annet IJff wees erop dat lang niet alle voorzieningen in Geldermalsen op zondag dicht zijn. "We gaan de discussie over de koopzondagen in West Betuwe voeren, maar voor dit verzoek zijn we bereid een uitzondering te maken."

SGP-er Lourens van Bruchem liet weten dat zijn partij principiële, sociale en economische bezwaren tegen het voorstel heeft. "God heeft de zondag als rustdag ingesteld. Op die dag hebben we tijd voor elkaar en onze naaste. Iedereen heeft zo'n rustdag nodig." Uit onderzoek van de SGP blijkt dat ruim tachtig procent van de ondernemers in West Betuwe niet op zondag open wil. "Veel ondernemers voelen zich gedwongen open te gaan als de buurman dat ook doet. Gun elkaar de rust op zondag." CDA-er Stefan Breukel zei dat zijn fractie vasthoudt aan de coalitieafspraken en daarom tegen het voorstel stemt. Daardoor had Dorpsbelangen de doorslaggevende stem. Hoewel de oppositie rekende op 'scheurtjes' binnen de coalitie, hield woordvoerder Léon van Dun de rug recht. "Betrouwbaarheid staat bij ons voorop. Daarom houden we ons aan de afspraken en gaan niet akkoord met de koopzondagen." Overigens liet Van Dun doorschemeren dat zijn partij na de verkiezingen wél over invoering van koopzondagen wil praten. Dat zorgde voor verbijstering bij ondermeer VVD en D66. Na de vergadering bevestigde lijsttrekker Ed Goossens dat Dorpsbelangen West Betuwe na 21 november een debat wil voeren over de winkeltijden en bereid is een experiment te starten met maximaal twaalf 'vrijwillige' koopzondagen van 12:00-17:00 uur. "Tot zolang geldt voor ons 'afspraak is afspraak'." Eind deze maand geeft de gemeenteraad een definitief oordeel over het D66-voorstel.