• Richard Papilaya in actie voor LRC.
• Richard Papilaya in actie voor LRC. Foto: Jeroen de Bruin

Ricardo Papilaja direct in de basis bij LRC

'Het ging volgens mij wel aardig'

leerdam • Afgelopen week keerde Ricardo Papilaja terug bij LRC. Zaterdag begon hij tegen GRC'14 direct in de basis en maakte meteen de negentig minuten vol. "Dat zag ik na anderhalve week niet helemaal aankomen", geeft Papilaja toe. "Maar het ging volgens mij wel aardig. Het viel me niet tegen in ieder geval, al had ik 's avonds wél spierpijn."

LRC pakte in Giessen zijn eerste overwinning van het seizoen. Om die overwinning direct aan de terugkeer van Papilaja op te hangen, gaat wat te ver. Trainer Rob Hilbers gaf echter wel aan blij te zijn over de middenvelder te kunnen beschikken, zeker gezien de afwezigheid van de geblesseerde Mo Hammouti en geschorste Maikel van de Water. Papilaja startte dan ook 'op 6'. "Ik heb me redelijk rustig gehouden, want ik merkte al snel dat ik nog niet te veel moet willen doen. Ik mis nog echt wel wat wedstrijdritme en dan gaat er nog wel eens iets mis, terwijl je in je hoofd denkt dat het wel kan. Dat gaat vooral om dingen als positie kiezen en instappen en zo. Maar dat komt wel weer."

Vrije tijd

Papilaja stopte na afgelopen seizoen met voetballen. Hij wilde na een weinig succesvol seizoen bij LRC wat afstand nemen. "Ik vond het wel even goed zo", zegt Papilaja nu. Hij liet zich overschrijven naar Heukelum, de club waar hij opgroeide. "Maar ik heb meteen gezegd dat ze niet op mij moesten rekenen als speler. Mijn hoofd stond daar nog niet naar. Ik wilde eerst genieten van mijn vrije tijd." Wel trainde hij een aantal keren mee onder trainer Marco Verbeek. "Ik heb hem gevraagd of dat kon en dat vond hij geen probleem. Dat was wel fijn. Hij accepteerde de situatie en wist hoe ik erin stond." Ondertussen nam ook LRC weer contact met hem op en vroeg of hij toch niet wilde terugkeren.

Niveau

Omdat Papilaja in Heukelum geen bindende wedstrijd speelde, kon de overschrijving nog ongedaan gemaakt worden. En dus moest hij gaan kiezen. "Want ik heb de eerste wedstrijden een paar keer gekeken en ontdekte al vrij snel dat op het veld lopen toch wel erg leuk is", zegt Papilaja, die veel advies gevraagd heeft bij het maken van zijn keuze. Niemand kon hem echt een goed antwoord geven op de vraag of hij voor Heukelum of LRC moest gaan spelen. "Tot iemand zei: 'als je voetbalt, wil je toch op een zo hoog mogelijk niveau spelen'?", vertelt Papilaja. "Ik vond het wel lullig voor Heukelum en ik ben ze ook dankbaar dat ik heb kunnen meetrainen. Maar het klopt eigenlijk ook wel. Het niveau bij LRC is toch net wat hoger en de randzaken rond het eerste elftal zijn net wat beter geregeld. Dat zijn puur praktische dingetjes, maar dat heeft wel meegespeeld."

Bereidheid

En dus is Papilaja weer terug op Bruinsdeel. Na anderhalve week meetrainen en één gespeelde wedstrijd heeft hij al wel een voorlopig beeld van de vernieuwde selectie. "We hebben een leuk, jong elftal. Iedereen is duidelijk naar elkaar, zonder dat het negatief wordt. Er wordt op trainingen niet op elkaar af gegeven. Iedereen wil er hard voor werken. Vorig jaar hadden we misschien individueel betere spelers, maar ik denk dat dit een beter team kan zijn. De bereidheid is groter." In Leerdam weten ze echter ook wel dat het team nog stappen moet maken. "Het ontbreekt soms wat aan volwassenheid, maar dat is gezien de gemiddelde leeftijd logisch. Zaterdag liepen we met jongens als Bart Barendregt, Arwin van Soest, Rick van Loo en Bauke Bakker. Dan kom ik eraan met mijn dertig jaar. Maar we hebben ook wel wat ervaring. Het is een mooie mix." Papilaja denkt dat hoofdtrainer Hilbers daar prima bij past. "Ik zit er pas anderhalve week bij, maar ik vind dat hij een duidelijke visie heeft en hij kan die ook goed uitleggen. En ik denk dat hij ook een trainer is die het teamgevoel kan versterken." Richard Papilaja is op veel posities inzetbaar, maar hoopt dit seizoen niet weer door het hele elftal geschoven te worden. "Ik kom het liefst voor één of twee posities in aanmerking. Iedere week op een andere plek staan, voetbalt niet echt lekker en is denk ik voor het elftal ook niet goed. En als er iemand anders op mijn plek beter is, so be it." Toch weet Papilaja inmiddels hoe het werkt. "Een trainer moet wel eens een beroep op je doen. En als het moet, dan moet het. Ik heb wel een voorkeur, maar heb anderzijds natuurlijk ook niks te eisen."

In het nog jonge seizoen blijkt er in de 1e klasse C van alles mogelijk. De verschillen zijn vanzelfsprekend nog klein. "Wat onze doelstellingen precies zijn, weet ik nog niet. Daarvoor zit ik er natuurlijk nog te kort bij. Ik denk echter wel dat als wij in het linkerrijtje eindigen, we het heel goed gedaan hebben. Dat zou een mooie prestatie zijn. Veel meer moet je jezelf ook niet op willen leggen." Zaterdag wacht de confrontatie met Sliedrecht, de wedstrijd die vorig seizoen in Leerdam gestaakt werd. "Dat was vorig seizoen. Tussen beide ploegen is niet veel aan de hand. Zij hebben een heel aardige ploeg, dus we kunnen aan de bak."

Maarten van Hoogevest