donderdag 11 oktober

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Open dag
10:15-11:45, Leerdam, Julianaschool. De Julianaschool in Leerdam organiseert onder de noemer 'Julianaschool in bedrijf' weer een open dag. Belangstellenden zijn van 10:15 tot 11:45 uur welkom.

Demo Body-wizard
19:30-21:30, Leerdam, Jo's Feet and Skin Care (Dr. Reilinghplein 4). Kennismaken met de Body-wizard, een nieuw apparaat bij Jo's om vetcellen in probleemzones te verwijderen.

Filmavond in de bieb
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Filmavond in de bibliotheek. Te zien is 'Woman in gold', een pareltje van een film vol spanning en historie met Helen Mirren in één van de hoofdrollen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Entree is 5 euro voor bibliotheekleden en 7,50 euro voor niet-leden. Inclusief koffie, thee en een hapje en een drankje. Reserveren kan via de website.
www.debibliotheekaanzet.nl

vrijdag 12 oktober

Lezing over Leonardo
14:00, Leerdam, stadspodium GO. Erfgoedspecialist en kunsthistorica Mirelle Nunes geeft een lezing over Leonardo da Vinci, in het kader van de expositie 'Leonardo, emotie en expressie' in Teylers Museum. De lezing begint om 14:00 uur, entree is 14 euro (inclusief koffie of thee). Reserveren kan via de e-mail: reserveren@go-leerdam.nl. Of op de website. www.go-leerdam.nl

Jaarlijkse verkoping
15:30-22:00, Hellouw, dorpshuis De Biskamp. De jaarlijkse verkoping ten bate van de hervormde gemeente van Hellouw staat weer voor de deur. Daarbij zal weer van alles te koop worden aangeboden, zoals bloemen, rookworsten, koek, slaatjes, erwtensoep, oliebollen enzovoorts. Verder kunnen bezoekers enveloppen trekken, peren plukken, meedingen naar verschillende prijzen, snuffelen tussen tweedehandse spullen, maar ook ontbreken de spelletjes niet. En om even uit te rusten: een kopje koffie met iets lekkers. De verkoping wordt gehouden in De Biskamp. De deuren van het dorpshuis zijn open van 15:30 uur tot 22:00 uur voor iedereen open.

Hondenmassage
19:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Ook dit jaar organiseert hondenschool WinWin verschillende workshops hondenmassage. Deze zijn erop gericht vuurwerkangst bij de dieren af te laten nemen. Baasjes krijgen deze avond uitleg over het geven van een dergelijke massage en de effecten ervan. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen via info@hondenschool of 06-52520953. Er zijn ook workshops op vrijdagen 26 oktober en 9 november.

Voorstelling rond Doctor Zjivago
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. De in Rusland geboren Irena Filippova en Flairck-oprichter Hans Visser beelden het leven uit van Boris Pasternak, de schrijver van Doctor Zjivago. Toegang: 12,50 euro. Reserveren is nodig en kan via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

LingeFilm: 'Der Hauptmann'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de film 'Der Hauptmann' waarin een jonge Duitse soldaat in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in een beul verandert. Ook te zien op woensdag 17 oktober.

zaterdag 13 oktober

Open dag
08:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een open dag. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. www.natuurcentrum.nl

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur in Schoonrewoerd is weer open. Er is volop najaars- en winterkleding aanwezig. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Kumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam viert de herfst met een kumpulan in De Lindehof in Spijk. Met muziek, dans, bingo en pikante hapjes wordt deze middag op z'n Indisch gevuld. Het ensemble @Once verzorgt de muzikale omlijsting. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen 10 euro. Tenzij vooraf is gereserveerd via 06-28758347 of owts@live.nl, dan kost het slechts 8 euro per persoon.

Bingoavond
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging D.E.S. organiseert een bingoavond in het clubgebouw. De avond begint om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. De hoofdprijs is 100 euro.

Benefietavond in de Pauluskerk
19:00, Leerdam, Pauluskerk. Zang- en muziekgroep Gideon verzorgt in samenwerking met werkgroep 'Vrienden van Servië' van stichting Hulp Oost Europa (HOE) een benefietavond in de Pauluskerk in Leerdam. Tijdens de avond wordt een inzameling gehouden voor het werk van de stichting onder de Roma in Servië. Zo'n tien jaar geleden zijn via HOE de eerste contacten gelegd met de jeugd van de kerk. Tijdens de benefietavond is de dominee van de Roma-gemeenschap, Aleksandar Subotin aanwezig. Er is een presentatie van het werk in Servië. Gideon wil graag het werk van stichting HOE ondersteunen en verzorgt daarnaast een muziek- en zangavond, de aanvang is 19:30 uur. De kerk gaat om 19:00 uur open en de toegang is gratis. Iedereen is welkom. www.zanggroepgideon.nl

Orgelconcert
19:30, Leerdam, De Hoeksteen. Minne Veldman geeft een orgelconcert, ter gelegenheid van het 12,5 jarig jubileum van Justin van den Heuvel als organist bij De Hoeksteen in Leerdam. Veldman zal onder meer muziek spelen van Bach, Händel, Dienel, Willscher, Pasini en Vierne. Ook staan er koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder, John Propitius en Minne Veldman zelf op het programma. De jubilaris speelt vlak voor het einde een lied van gospelzanger Andrae Crouch. Uiteraard is er ook ruimte voor samenzang. De avond is gratis toegankelijk. Wel is er bij de uitgang een collecte. Het concert begint om 20:00 uur, de deuren gaan open om 19:30 uur.

Fado in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Daisy Correia geeft een concert in GO. Al tien jaar is zij de bezielde Hollandse stem van de Portugese fado. Als vrouw van deze tijd geeft ze dit repertoire van liefde, passie en plezier haar eigentijdse stijl. De avond begint om 20:30 uur, entree is 15 euro.

LingeFilm: 'On Chesil Beach'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'On Chesil Beach' te zien. Draait ook op zondag 14 oktober, aanvang is dan 20:00 uur.

zondag 14 oktober

Vogelexcursie
08:00, verschillende opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een vogelexcursie naar de Biesbosch bij Werkendam onder leiding van Jules Klees. Deelnemers kunnen aansluiten op verschillende verzamellocatie: om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats op de Benedictushof 132 in Vianen. Of als tweede opstappunt de parkeerplaats Avelingen in Gorinchem om 08:20 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij Klees via fam-klees@hetnet.nl of 0347-351499.

Paddenstoelenwandeling
10:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een paddenstoelenexcursie in het parkbos van landgoed Waardenburg en Neerijnen. Het is elk jaar weer een verrassing welke soorten zich laten zien en wanneer. Als het in de week voor de wandeling veel regent, zullen er veel paddenstoelen staan. De wandeling duurt zo'n 2 uur. Deelname kost 5 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro per persoon. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen kunnen gratis mee op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via de website. www.glk.nl/activiteiten

Kinderdienst
10:00, Vuren, gereformeerde kerk. Kinderdienst in Vuren, thema is 'God is ook bij jou!'. T. van Ooijen zal in deze dienst voorgaan en kinderkoor Op Pad uit Boven-Hardinxveld zal muzikale medewerking verlenen.

Dansmiddag
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Danssalon organiseert weer een dansmiddag in Spijk. Zowel paren als alleenstaanden zijn welkom, de middag is vooral bedoeld voor 40-plussers. Qua muziek passeren allerlei stijlen de revue: van tango, samba, salsa tot bachata. Na afloop is het mogelijk een hapje te eten in De Lindehof. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het dorpshuis via 0183-563856. De dansmiddag is van 14:30 tot 18:00 uur, entree is 6 euro. www.de-danssalon.nl

Welkomstdienst
16:00, Leerdam, Grote Kerk. De hervormde gemeente Leerdam organiseert een welkomstdienst, zoals die term al zegt: iedereen is dan welkom. Thema is: 'Ziet God mij staan?'. De dienst zal geleid worden door dominee Schroten. Voor de kleine kinderen is er oppas aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om koffie, thee of wat fris te drinken en na te praten over de dienst.

Jeugddienst
19:00, Geldermalsen, centrumkerk. Jeugddienst in Geldermalsen met als thema 'Once upon a time'. Het is de eerste jeugddienst van het nieuwe seizoen in de centrumkerk in Geldermalsen. De dienst begint om 19:00 uur, er is muzikale begeleiding van de band Rise Up.

Taizéviering
19:00, Beesd, St. Pieterskerk. In de kerk in Beesd vindt een taizéviering plaats, thema is 'Luister naar een droom'. Georganiseerd door het Oecumenisch Beraad Beesd

maandag 15 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom in het vernieuwde dorpshuis.

Creatieve middag
13:30-15:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een creatieve middag. Haken, breien, borduren, kaarten maken: alles is mogelijk. Tijdens de middag draait het om creatief bezig zijn en het leren van nieuwe dingen. Deelname kost 1,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. Deelnemers moeten wel hun eigen materialen meenemen.

Toerisme
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Monique Hafkamp, kunstkenner en Italië-liefhebber vertelt tijdens een de bijeenkomst van Nuts Geldermalsen over de 'Grand Tour', oftewel: term voor een uitgebreide reis door het vasteland van Europa, zoals dat gebruikelijk was in de 18de tot in het begin van de 20stee eeuw. Hafkamp belicht aan de hand van afbeeldingen de verschillende kanten van dit bijzondere fenomeen. Een geschikte lezing als voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling 'Classic Beauties' in de Hermitage. De aanvang is 20:00 uur, toegang voor leden van Nuts Geldermalsen is gratis. Leden van de bibliotheek betalen 4 euro. Niet-leden betalen 5 euro.

dinsdag 16 oktober

Rouw rond overlijden partner
10:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Samen erover nadenken en praten, naar elkaar luisteren en informatie krijgen, kunnen opbeurend werken. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor informatie kunt u contact opnemen met Christien den Hartog via 0345-616610 of mailen naar cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

Open eettafel Herwijnen
16:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 17:00 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 12 oktober bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

woensdag 17 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Bij de Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is er een presentatie van zorgboerderij 'Nooitgedacht'.

Boeken te koop
13:00-21:00, Leerdam, Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt een verkoping in het oude Emmahuis aan de Oranjehof 27 in Leerdam. Het is volgens de organisatie een mooie gelegenheid om voor de herfstvakantie de boekenvoorraad weer aan te vullen. Alle boeken kosten 1 euro, kinderboeken zijn 0,50 eurocent per stuk.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Broodmaaltijd
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een broodmaaltijd. Er wordt altijd wel iets warms bij geserveerd. Iedereen is welkom: van jong tot oud. De maaltijd begint om 17:00 uur, deelname kost 4,50 euro per persoon voor leden. Niet-leden betalen 5 euro. Opgeven kan tot en met maandag 15 oktober bij Gerda van der Wielen via 0345-616031, Rika Holtjer via 0345-615882. Of per e-mail: info@wijkverenigingwestend.nl.

Brugwachters
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg organiseert weer een avond in Maranatha. Voor de pauze verzorgt dominee J. W. Ploeg de meditatie. Erna zijn H. Rijneveld en J. Sebus aan het woord. Zij spreken over het thema: 'De brugwachters van het Merwedekanaal'. Het belooft weer heel interessant te worden.

Jaarvergadering en reisverslag
19:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen voor haar jaarvergadering. Na de pauze vertellen Dick en Bas Klein Geltink over de Annapurna-trektocht in Nepal, die zij vorig jaar hebben gemaakt. De aanvang is 19:45 uur, entree voor niet-leden is 5 euro.