• Het Viaans dictee in 2015.
• Het Viaans dictee in 2015. Foto: Nico van Ganzewinkel

Viaans dictee terug van weggeweest

vianen • Stichting Leergeld Vianen neemt de organisatie van het Viaans dictee over van de Rotary. Jong en oud kan meedoen op donderdag 15 november.

Toen Rotary Vianen-Vreeswijk het Viaans dictee aanbood aan Stichting Leergeld Vianen, hoefde laatstgenoemde organisatie daar niet lang over na te denken. "We vinden aandacht voor taal belangrijk en dit is een evenement dat al een aardig begrip begint te worden in Vianen, dus het is ook zonde als het verdwijnt", zegt Yolanda Petermeijer, secretaris van Leergeld Vianen.

Het eerste dictee onder de vlag van Stichting Leergeld vindt plaats op 15 november in De Wiekslag, omdat het Oosterlicht momenteel verbouwd wordt. "We krijgen wel weer hulp van leerlingen van het Oosterlicht College bij het bereiden van het diner en de hapjes en drankjes, en van docenten Nederlands bij het nakijken van de dictees", zegt Petermeijer, zelf oud-directeur van de scholengemeenschap. Het diner komt dus ook dit keer weer terug. Voor 18 euro kunnen liefhebbers aanschuiven. "Niet iedereen wil meedoen aan het dictee, sommige mensen zien daar tegenop. Die kunnen alleen reserveren voor het diner."

Wel meeschrijven maar het geschrevene niet inleveren ter correctie is ook een optie. "Het gaat niet om het aantal fouten, maar allereerst om het goede doel. We maken trouwens alleen de nummers 1 en 2 bekend, dus niemand hoeft bang te zijn voor de uitslag." Er zijn verschillende categorieën: teams kunnen inschrijven voor 52 euro, individuele deelnemers voor 16 euro. Nieuw is het kinderdictee, bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Zij betalen 6 euro inschrijfgeld als enkele deelnemer of 19 euro als groepje. "Het zou leuk zijn als er flink wat teams tegen elkaar gaan strijden", moedigt Petermeijer weifelaars graag aan. Op de website Eventbrite.nl kunnen deelnemers zich opgeven.


q www.leergeldvianen.nl