• Het totale plan voor Sluisieland omvat de bouw van 184 woningen.
• Het totale plan voor Sluisieland omvat de bouw van 184 woningen. Foto: nl.123rf.com

Groen licht voor omstreden bouwproject

vianen • Met een krappe meerderheid van negen stemmen voor en zes stemmen tegen is de gemeenteraad van Vianen maandagavond akkoord gegaan met het omstreden bestemmingsplan voor het terrein Sluiseiland, in het hart van de Vrijstad. CDA, SGP, VHL Lokaal en VVD stemden voor. Naast oppositiepartijen D66 en ChristenUnie keerde ook de tweemansfractie van de PvdA zich tegen het plan.

Ook dit keer werd het debat bijgewoond door een grote groep omwonenden, die bezwaar hebben tegen de 108 woningen die op het zuidelijke deel van Sluiseiland moeten verrijzen. De partijen waren het over één ding eens maandagavond: het hele besluitvormingsproces verdient niet bepaald de schoonheidsprijs. Vooral omdat er op dat gewraakte zuidelijke puntje veel meer woningen gebouwd gaan worden dan de raad ooit voor ogen heeft gehad. Jan Scheringa (CDA) erkende: "De burgerparticipatie heeft niet goed uitgepakt." Dick den Hertog (SGP): "Ik begrijp heel goed dat de omwonenden kritisch zijn." Siebolt Nieuwenhuis (VVD) erkende: "U mag best weten: hier zit een twijfelaar."

Christa Hendriksen (D66) - die uiteindelijk tegen stemde - vond dat de afstand tussen inwoners en politiek in dit project onoverbrugbaar groot is geworden. Elke kanttekening van bewoners is met ambtelijke efficiëntie weggewuifd, merkt ze op. "Het college verschuilt zich voortdurend achter de 'juiste' procedures en regelgeving. Wettelijk gezien kan dat misschien door de beugel, maar het is natuurlijk niet raar dat een dergelijke gang van zaken door inwoners niet wordt begrepen. Uit de nota spreekt daar geen enkel begrip voor. Er wordt geen enkele poging gedaan om de kloof tussen overheid en bezorgde inwoner te slechten." Tirtsa Kamstra (D66) herhaalde nog maar eens dat het huidige plan op essentiële onderdelen afwijkt van de kaders die de raad had vastgelegd. "In plaats van een parkachtig gebied met mooie doorkijkjes krijgen de bewoners van de Merenborch nu een Vinex-wijk tegenover zich."