Emotie geen reden voor 'nee' tegen radar

herwijnen • De Lingewaalse gemeenteraadsleden beslissen donderdag of het radarstation van defensie in de polder bij Herwijnen er wat hen betreft mag komen.

De radartoren ligt al lange tijd op het bordje van de gemeente. In Herwijnen ontstond flinke onrust naar aanleiding van het plan. Drie informatieavonden met tal van deskundigen konden de zorgen van de inwoners over stralingsrisico's niet wegnemen.

Het college schuift de hete aardappel nu richting de gemeenteraad: normaal gesproken vragen burgemeester en wethouders om instemming met een bestemmingsplan, maar dit keer vragen ze de raad 'het bestemmingsplan vast te stellen ofwel het bestemmingsplan niet vast te stellen'.

Neutraal

"Wetenschappelijke onderzoeken plus een second opinion tonen aan dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat er gezondheidsrisico's zijn. Maar we begrijpen de zorgen en emoties die het plan heeft opgeroepen in Herwijnen. Vandaar dat we het neutraal voorleggen aan de raad", zegt verantwoordelijk wethouder Ed van Sambeek.

De gemeenteraad is voorzien van tal van rapporten waaruit blijkt dat er op dit moment geen schadelijke effecten bekend zijn van de straling die de radartoren uitzendt. Ook voldoet de installatie aan internationale normen. Maar het college meldt ook dat er geen garantie af te geven is dat de installatie niet leidt tot gezondheidsrisico's. Ook kan toekomstig wetenschappelijk onderzoek aantonen dat de radarinstallatie toch risico's met zich meebrengt.

In die hoek moet een eventueel argument tegen de aanpassing van het bestemmingsplan gezocht worden. Puur het feit dat het radarstation gevoelig ligt en veel emoties oproept, is geen geldige reden voor afwijzing. Dat blijkt uit eerdere rechterlijke uitspraken.

Overigens kan het ministerie van defensie een gemeentelijk besluit overrulen. Van Sambeek weerspreekt berichten in de media dat het ministerie het raadsbesluit zou respecteren. "Er is alleen gezegd: we willen niet op de feiten vooruitlopen. Als de gemeenteraad het bestemmingsplan niet vaststelt, beraadt het ministerie zich op vervolgstappen."

De raadsvergadering begint donderdag 11 oktober om 20:00 uur in het gemeentehuis in Asperen.


Janneke Boogaard