Raad buigt zich over woningbouw en nieuwbouw school in Spijk

Tuinen moeten wijken voor school

spijk • Consequentie van het voorstel is wel dat omwonenden vijf meter tuin moeten inleveren. De kleine christelijke basisschool De Hoeksteen verhuist naar de kavel achter het dorpshuis, zodat de voorzieningen in het dorp zoveel mogelijk geclusterd worden. Eerst was het de bedoeling er één gebouw van te maken, maar daar zag de gemeenteraad vorig jaar vanaf omdat noch de school noch het dorpshuis er gelukkig mee was. "Het huidige schoolgebouw ligt nogal verscholen, we hopen en verwachten dat de school op de nieuwe locatie meer leerlingen trekt", zegt wethouder Griedo Bel. Voor de leefbaarheid vindt de gemeente basisonderwijs onmisbaar.

Toch wordt bij de bouw al rekening gehouden met het scenario dat de school het op termijn toch niet redt. In dat geval kan het gebouw vrij makkelijk worden omgevormd tot woningen. Daarmee is rekening gehouden bij het ontwerp en bij de wijze van bestemmen. "We gaan er niet vanuit dat het gebeurt, maar hiermee nemen we in elk geval het argument weg dat er een te groot risico zou zijn op desinvestering", vult wethouder Govert van Bezooijen aan.

De tien woningen komen ten zuiden van de school te liggen, richting de golfbaan. Op het bestemmingsplan hebben acht omwonenden gereageerd met een zienswijze. Zij raken hun vrije uitzicht kwijt en soms ook een deel van hun tuin. De bewoners van de twee tweekappers en de vrijstaande woning naast het dorpshuis huren nu een strook van vijf meter grond achter hun huizen van de gemeente. Die raken ze door het bouwproject kwijt. "Dat is natuurlijk zuur, maar er zijn vooraf duidelijke afspraken over gemaakt met de bewoners", zegt Bel. "We hebben gekeken of we het bouwplan zonder die strook konden inrichten, maar dan konden we er echt veel minder mee, dat vinden we niet in verhouding staan tot het algemeen belang."

De gemeente heeft het plan wel wat aangepast naar aanleiding van de zienswijzen. Het bouwvlak van de school is verkleind en er komen tien in plaats van elf woningen. Wat voor huizen er precies gebouwd worden, wordt nog open gehouden om zo flexibel mogelijk in te kunnen spelen op de actuele behoefte. Ook wordt op verzoek van een omwonende vastgelegd dat, als de school zou worden omgebouwd naar woningen, er extra parkeerplaatsen bij komen.


Behalve het bestemmingsplan staat op de raadsagenda ook het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1,5 miljoen euro. Dat geld heeft de raad eerder via het Manifest van Lingewaal al beschikbaar gesteld, maar moet nog worden toegewezen. De bouw van de brede school valt 220.00 euro duurder uit dan vooraf geschat. Dat komt doordat er gasloos moet worden gebouwd, de markt is aangetrokken en de wettelijke eisen zijn aangescherpt.

De opbrengst van het bouwproject speelt geen rol bij de financiering van de brede school. Ook de eventuele verkoop van het oude schoolgebouw wordt niet gebruikt als dekkingsmiddel. De bestemming van het oude pand is nog niet duidelijk. Met de bouw van de school wil gemeente Lingewaal zo snel mogelijk starten, op het woningbouwproject zit minder tijdsdruk.

Na vaststelling kunnen mensen die een zienswijze hebben ingediend nog procederen bij de Raad van State.


Janneke Boogaard