'Zet een pro-actief bedrijf als Glasvezel buitenaf niet weg als boze wolf'

Met verbazing heb ik uw publicatie 'Kritiek op Glasvezel buitenaf tijdens bijeenkomst in Vianen' gelezen. Ik woon in het buitengebied en ik (en met mij vele anderen) wil dolgraag glasvezel. Glasvezel buitenaf voert in ons buitengebied een campagne om dit te realiseren. Zij zijn de enige marktpartij die met een aanbod is gekomen.

De mensen in mijn omgeving voelen zich helemaal niet onder druk gezet. De mensen die een aanbod hebben gehad voor glasvezel, zijn volwassen, weldenkende mensen die zelf heel goed kunnen bepalen of ze wel of niet mee willen doen. Er is gewoon een einddatum om je aan te melden en daar heeft bij ons iedereen begrip voor. Een commercieel bedrijf wat snelheid wil maken, dat is precies wat we nodig hebben hier. Om dit bedrijf als een soort malafide scharensliep af te schilderen riekt naar stemmingmakerij van andere partijen. In uw artikel schrijft u over 'zwaar onder druk gezette bewoners' die niet kunnen of willen beslissen binnen de gestelde termijn van 6 weken. Als deze mensen meer tijd nodig hebben om er over na te denken, moeten ze naar eigen zeggen een boete betalen? Wat een vreemde draai wordt er hier aan de situatie gegeven. Mensen die zich na 15 oktober willen aanmelden, kunnen gewoon meedoen, maar zullen wel moeten betalen voor de extra aansluitkosten. Dit is toch logisch? Als er collectief iets wordt aangelegd is dit altijd goedkoper dan dat je dat voor één adres doet.

Ik heb geprobeerd een concreet aanbod te krijgen van de net opgerichte stichting Vijfheerenlandennet - dat overigens door haar naam doet vermoeden dat het een initiatief van de gemeente is, maar dat beslist niet is - maar dit voorstel heb ik niet gekregen. Ik werd verwezen naar de opzet van stichting Giesenlandennet. Op de website staat geen concreet aanbod vermeld. Om een concreet aanbod te kunnen doen aan de inwoners van de gemeente heeft deze stichting blijkbaar een garantstelling van vele miljoenen euro's nodig van de nieuwe gemeente. Maar het is maar de vraag of de gemeente überhaupt garant mag staan. Overheden mogen zich namelijk niet zomaar bemoeien met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden, omdat dit een vrije markt is. Dit heet 'ongeoorloofde staatssteun'. Als uw krant zoveel verwarring blijft scheppen door een pro-actief bedrijf als de grote boze wolf weg te zetten, wie zijn er dan de dupe? Juist, de bewoners van de buitengebieden. Ik wil dus iedereen oproepen om voor 15 oktober een abonnement af te sluiten bij een van de zes providers van Glasvezel buitenaf. Waarom wachten op luchtkastelen, waarvan de doorlooptijd jaren kan duren en die onze gemeente geld gaat kosten?

Vivian Stemerdink
Nieuwland