woensdag 3 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is weer open. Mensen zijn van 10:00 tot 12:00 uur welkom voor een kop koffie en een praatje. Er is ook een sjoelcompetitie.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

'De natuur in 3D'
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Klaas Verbaan is te gast bij Vrouwen van Nu in Herwijnen, hij laat een diapresentatie zien met als titel 'De natuur in 3D'. Inloop vanaf 19:30 uur.

donderdag 4 oktober

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Stroomhuis. Tweede en laatste lezing over verschillende kunststijlen door Peter Schipper, voormalig conservator van o.a. het Streekmuseum en Flipje museum te Tiel. Door de eeuwen heen heeft de mens zijn omgeving vormgegeven. De steeds wisselende manieren van versieren en construeren noemen we 'stijlen'. Net als bij een vreemde taal kun je de karakteristieke kenmerken leren. Er gaat dan een wereld voor je open, en je loopt beslist anders door een stad dan daarvoor. Tijdens twee bijeenkomsten leren deelnemers de specifieke kenmerken kennen van de stijlen vanaf de middeleeuwen tot onze tijd. Het accent ligt daarbij op ons eigen land. Reserveren is nodig en kan via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 5 oktober

Kledinginzameling
09:00-17:00, Leerdam. Dorcas organiseert vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober weer een kledinginzamelingsactie. Kleding moet schoon en heel zijn en kan in goed afgesloten zakken ingeleverd worden op de volgende locaties: De Schoensleutelaars (Markt 5, 0345-612048), familie Van der Mijden (De Waterloop 2, 0345-616775) en familie Van Essen (Donjon 16, 0345-630427). De opbrengst is bestemd voor het werk van hulporganisatie Dorcas. www.dorcas.nl

'TOF!' van start
09:30-11:30, Leerdam, Bergstraat 17b. Thea Zweije start met haar project 'TOF!'. Vrouwen die zin hebben om iets moois te maken met textiel zijn welkom in het atelier van de Leerdamse kunstenaar. De creatieve ochtenden zijn bedoeld voor mensen die eenzaam zijn of gewoon behoefte hebben aan het ontmoeten van andere mensen. Binnenlopen mag.

zaterdag 6 oktober

Open dag
10:00-14:00, Meteren, Rijksstraatweg 55. Dierenartsenpraktijk West-Betuwe houdt een open dag. Het publiek krijgt zo een beeld van wat er allemaal in een dierenartsenpraktijk gebeurt en hoe er wordt gewerkt achter de schermen. Zo kunnen bezoekers onder meer een kijkje nemen in de operatiekamer en het laboratorium waar ze door de microscoop allerlei diertjes kunnen zien die met het blote oog niet of nauwelijks zijn te zien. Ook kunnen belangstellenden kennis maken met de dierenartsen en -assistentes. Voor kinderen is er ook van alles te doen: zo is er een springkussen, kunnen de kleintjes zich laten schminken en bovendien staat er een 'limonadekoe' waar kinderen zelf hun limonade kunnen 'melken'.

Opvoedmarkt
14:00-17:00, Leerdam, Het Heerenlanden. Stichting SamenDoen en Rivas organiseren een opvoedmarkt onder het motto 'Opvoeden doe je samen'. Doel van de markt ouders en opvoeders op een laagdrempelige manier voorzien van informatie, advies en hulp bij opvoedingsvragen. Bezoekers kunnen op de markt kennis maken met andere ouders en opvoeders en met de verschillende professionals op het gebied van opvoeden in de gemeente Leerdam. Vragen kunnen bij professionals neergelegd worden zonder dat er direct een procedure of begeleidingstraject aan gekoppeld wordt. Naast de informatiekramen en workshops heeft het evenement dit jaar een thema: 'Sport & spel'. Diverse professionals verzorgen sport- en spelactiviteiten verzorgen. Ouders, opvoeders en kinderen krijgen zo een beeld van de mogelijkheden die er in hun gemeente op het gebied van sport en spel zijn. Entree is gratis.

Najaarsconcert
19:00, Vianen, Grote Kerk. Het Zederiks Christelijk Mannenkoor geeft een najaarsconcert in de Grote Kerk in Vianen. Het concert heeft als thema 'Glorie aan de Koning'. De deuren staan om 19:30 uur open, het concert begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.

Zangavond
19:30, Oosterwijk, hervormde kerk. De vaste organisten van de hervormde kerk in Oosterwijk organiseren weer een zangavond. De organisatoren willen hiermee een bijdrage leveren aan de instandhouding van de erediensten in Oosterwijk. Daarom is er na afloop ook een collecte voor dit doel. Naast het zingen zijn er enkele muzikale intermezzo's op orgel, fluit, gitaar en is er aandacht voor het 70-jarig bestaan van Israël. Dominee A. van der Stoep verzorgd een korte meditatie over het thema. De kerk aan het Kerkelaantje is open vanaf 19:00 uur, aanvang 19:30 uur. De toegang is gratis.

Katinka Polderman
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Kleinkunstenaar Katinka Polderman treedt op in stadspodium GO. Al 15 jaar draagt Polderman haar unieke steentje bij aan het Nederlandse cabaret en ook in haar zesde voorstelling is de tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar. Polderman trekt onverdroten ten strijde tegen de vertrutting. Tegen de kuddegeest, eigenwijs en met die voor haar kenmerkende nuchterheid. De voorstelling 'Poldermanie' begint om 20:30 uur, entree is 12,50 euro. Kaarten reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of aan de zaal.

Feestavond BeNuts in Beesd
21:00-03:00, Beesd, De Notenboom. 'BeNuts' een nieuw feestconcept beleeft haar eerste editie. De avond wordt gepresenteerd als overdekt festival. Dj's als Simon Kidzoo, Oakmadness en Tunebased (tevens mede-organisator) treden op. Tickets kosten 10 euro in de voorverkoop, 12,50 euro aan de deur. www.eventbrite.nl

zondag 7 oktober

Bachcantatedienst
17:00, Leerdam, Grote Kerk. Alweer voor de zesde keer organiseert Kerk aan de Linge een cantatedienst waarin een cantate van Bach wordt uitgevoerd. De cantorijleden hebben de afgelopen weken onder leiding van dirigent Janko Fraanje gestudeerd op de muziek van Cantate 98 Was Gott tut, das ist wohlgetan. Voorgang is dominee Ben Heijting en het orgel wordt bespeeld door Arie Woudenberg. Toegang is uiteraard gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Cabaretvoorstelling
18:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. De kerk van Heukelum organiseert een cabaretvoorstelling met Kees Versteeg in dorpshuis De Krakeling. In zijn nieuwste show 'Wie wat wijs?' gaat Versteeg op zoek naar wegen om zonder al te veel inspanning wijs te worden. Wie wil dat nu niet? Na heel wat omzwervingen, liedjes, grappen, gedachten en vertwijfeling wordt er uiteindelijk een diepe bron van wijsheid aangeboord. Versteeg won in 2008 het christelijke cabaretfestival Kleinzalig, sindsdien treedt hij door het hele land op. Bij verenigingen en jeugdgroepen, in kerken en theaters, op conferenties en festivals. Het cabaret van Kees Versteeg is een mengeling van diepzinnige en droge humor, sterke, luchtige en ontroerende liedjes, mooie woordgrappen en een goede verhaallijn. De voorstelling begint om 18:30 uur, inloop vanaf 18:00 uur.

maandag 8 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom in het vernieuwde dorpshuis EMM voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

dinsdag 9 oktober

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 5 oktober bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Open eettafel Spijk
11:45, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Vrijwilligers van het dorpshuis nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk zaterdag 6 oktober bij het dorpshuis via 0183-563856.

Jeu de boules
14:00-16:00, Herwijnen, Schoutensteeg. De vereniging Senioren Activiteiten Lingewaal (SAL) organiseert een jeu de boulesmiddag op het terrein van de ijsclub in Herwijnen. De organisatie verzoekt deelnemers zoveel mogelijk om eigen ballen mee te nemen. Er zijn eventueel wel reserveballen op voorraad. Bij slecht weer is er een koersbalmiddag in het clubgebouw. Deelname is gratis voor SAL-leden, niet-leden betalen 1 euro. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, de Rank. De heer Veldboer van de Stichting Ambulancewens Nederland is te gast bij Passage Hei- en Boeicop. Ambulancewens vervult de laatste wens van terminale patiënten.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Paranormale vereniging PASO organiseert een avond, hiervoor is Carla Sulman uitgenodigd. Zij maakt engelenschilderijen. Aanvang is 20:00 uur.

Lezing over bijenoase
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft lezing over hoogstamfruitbomen en voedsel voor de bijen. Over hoe je wilde bijen het hele vliegseizoen voedsel kunt bieden in de vorm van bloeiende bomen, struiken en bloemenranden. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Over de reformatie
20:00, Geldermalsen, Centrumkerk. Professor Herman Selderhuis geeft een lezing in het kader van 500 jaar reformatie en 400 jaar Synode van Dordrecht. Hij besteedt voornamelijk aandacht aan hoe de reformatie doorwerkte in het leven van mensen. Belangrijk hierbij is de invloed van de Synode van Dordrecht in 1618. Of deze bijeenkomst nu juist voor veel narigheid of juist voor veel vreugde heeft gezorgd, is de vraag. Ook dominee Gerard Krol komt nog aan het woord. De toegang tot de avond is gratis.

woensdag 10 oktober

KLEDINGMAKENDOEJEZO
09:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Bijeenkomst van KLEDINGMAKENDOEJEZO in Herwijnen. Iedereen die wat hulp bij het naaien of verstellen van kleding, is welkom. Er zijn ook verschillende lapjes kleding te koop en ritsen in allerlei kleuren en maten. Ook is er gelegenheid een pompoen op te maken met bloemen en herfst-materialen. Al het materiaal is aanwezig maar een scherp mesje of snoeischaar is aan te bevelen. Meer informatie is te verkrijgen via iamym45@hotmail.com. KLEDINGMAKENDOEJEZO organiseert elke 14 dagen van 09:00 tot 12:00 uur een bijeenkomst.

Paardenmarkt Vianen
10:00, Vianen, verschillende locaties. De Viaanse Paardenmarkt barst los. Er is kermis op het evenemententerrein, een grote warenmarkt en een oude ambachtenmarkt. Ook zijn er allerlei kinderactiviteiten op het Valkenplein. Tussen 08:30 en 13:00 uur is de grote paardenkeuring op de Voorstraat met de Gert van Peettrofee en Zilveren Sporen voor de dagkampioen.
www.paardenmarktvianen.nl/programma

Wandeling voor senioren
10:00, Goudriaan, parkeerterrein aan De Hoogt. Deze wandeling voor senioren gaat van start in Goudriaan, vanaf het parkeerterrein van het recreatieterrein Slingeland. De koffiepauze is bij 't Raadhuis in Goudriaan - consumpties zijn voor eigen rekening. De start is om 10:00 uur, de retourtijd is zo rond 12:30 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Verkoping voor Mbuma
15:00-20:00, Leerdam, Maranatha. Jaarlijkse verkoping ten behoeve van stichting Mbuma. Er is van alles te koop. Denk aan: kinder- en dameskleding, beenmode, boeken, decoratie, maar ook: aardappels, advocaat, snoep, fruit en slaatjes.

Open eettafel in Haaften
17:30, Haaften, kulturhus Burcht van Haeften. Bij de open eettafel in de Burcht van Haeften staat chili con carne op het menu. Er is ook een voorafje en een toetje. Deelname kost 11 euro. Opgeven kan bij Roelie de Jong via 0418-591315 of Coby van Oosterum via 0418-591937.

'Vertel mij wat'
20:00, Acquoy, tapperij Lingezicht. Mensen uit de streek vertellen waargebeurde verhalen. Deelnemers zijn van harte welkom na contact vooraf met Charlotte Vonk (06-24854850 / charlotte@la-pas.nl) of Adje Steijn (0345-681860 / 06-24768135 of adjesteijn@upcmail.nl).

donderdag 11 oktober

Filmavond in de bieb
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Filmavond in de bibliotheek. Te zien is 'Woman in gold', een pareltje van een film vol spanning en historie met Helen Mirren in één van de hoofdrollen. Iedereen vanaf 12 jaar is welkom. Entree is 5 euro voor bibliotheekleden en 7,50 euro voor niet-leden. Inclusief koffie, thee en een hapje en een drankje. Reserveren kan via de website.
www.debibliotheekaanzet.nl