Krediet voor tegengaan afvaldumpingen

leerdam • De gemeenteraad van Leerdam heeft donderdag een budget van 32.000 euro beschikbaar gesteld voor het proefproject 'Samen de afvaldumpingen te lijf'. Met diverse partners in de wijk West wordt de komende maanden getest wat nodig om de dumpingen van grofvuil bij de ondergrondse containerlocaties een halt toe te roepen.

Het beoogde effect is het realiseren van gedragsverandering. Als mensen beschikken over overbodig huisraad, zullen ze eerst de kringloopwinkel moeten benaderen. "Veel spullen zijn immers nog goed bruikbaar." Als het niet meer bruikbaar is, moet het worden aangeboden bij het brengstation van de gemeente.

Naast de gemeente hebben ook de wijkraad, Waardlanden, Kleurrijk Wonen, de moskee en Kringloop Leerdam de intentie uitgesproken om mee te doen met de proef. Binnenkort wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin de samenwerkende partijen zullen aangeven wat hun bijdrage zal zijn. Daarna worden allerlei acties bedacht. De acties starten deze maand (oktober) en zullen ongeveer een jaar duren. "Nieuw gedrag moet wennen en beklijven."

Het krediet van 32.000 euro zal onder meer worden besteed voor het mooier maken van de containerlocatie, algemene communicatiemiddelen, het eventueel verplaatsen van een container en een start- en eindbijeenkomst. De kosten van een communicatieadviseur, wijkverbinder en handhavers zullen binnen de bestaande capaciteit worden opgevangen. Waardlanden draagt de kosten voor de projectleider en een afvalcoach.