Investering Benang Radja ligt nog altijd gevoelig

leerdam • Het Molukse wijkgebouw Benang Radja wordt voorzien van 47 zonnepanelen. Kosten: 30.000 euro. De gemeenteraad van Leerdam ging donderdagavond akkoord met de investering.

Het bedrag komt bovenop het al eerder vastgestelde krediet van 360.000 euro voor een sobere doch doelmatige renovatie. De renovatie omvat ook het toepassen van led armaturen, gevelisolatie, nieuwe gevelbekleding, dubbelglas en een nieuwe verwarmingsketel.

Niet onomstreden

De fikse investering is niet onomstreden. Het Molukse wijkgebouw is ruim vijftig jaar geleden door de gemeente geschonken aan de Molukse gemeenschap zonder dat de Molukkers ooit eigenaar zijn geworden. Het onderhoud ligt bij de gemeente. Er wordt voor het gebouw ook geen huur betaald.

De gemeente wil toe naar een meer zakelijke relatie met de stichting. Dat wil zeggen dat de Molukkers een normale huurprijs moeten gaan betalen voor hun gebouw. Dat stuit echter op weerstand van de stichting, gezien de achtergrond van de Molukse geschiedenis en hun komst en verblijf in Nederland. Afgesproken is dat de stichting geen bijdrage betaalt als de investering beperkt blijft tot de voorgestelde renovatie en groot onderhoud. De stichting is wel bereid om een symbolische bijdrage van 1.800 euro per jaar te betalen als het gebouw energieneutraal wordt.

Normalisatie

De raad wil toe naar een normalisatie van de verhoudingen met de Molukse stichting. Het moet op termijn afgelopen zijn met de voorkeursbehandeling. "Alle verenigingen moeten gelijk behandeld worden", betoogde Mireille Horden van de VVD. Henk Verrips (SGP) sloot zich daarbij aan: "De ongelijkheid ten opzichte van andere verenigingen moet worden benoemd. De situatie moet worden geharmoniseerd. Gelijke monniken, gelijke kappen." Dat was kort gezegd ook het standpunt van CDA, ChristenUnie, PvdA en VHL Lokaal.

Nico Gros was de enige die wel begrip had voor de aparte status van de Molukkers, vooral gezien de voorgeschiedenis. "Het is niet haalbaar om alle verschillen op te heffen." Martine Visser (CDA) vond het stuk nog steeds enorm vaag. "Het is een waardeloos stuk, vooral vanwege het gemak waarmee met cijfers wordt gestrooid." Niettemin ging ze akkoord.