• Mark Mom (l.) en Nick van der Tol, de nieuwe wijkambassadeurs in de Vijfheerenlanden.
• Mark Mom (l.) en Nick van der Tol, de nieuwe wijkambassadeurs in de Vijfheerenlanden. Foto: Dick Aanen

Wijkambassadeurs Vijfheerenlanden ondersteunen initiatieven bewoners

De ogen en oren van de wijk

vijfheerenlanden • In Leerdam zijn wijkambassadeurs al wat langer actief. Sinds dit jaar hebben ook Vianen en Zederik kennis kunnen maken met het nieuwe type ambtenaar. Mark Mom begon zijn werkzaamheden in januari, Nick van den Tol is sinds een maandje in dienst bij de nieuwe ambtelijke organisatie van de drie gemeenten. Wijkambassadeurs ondersteunen mensen die hun omgeving socialer, mooier en gezelliger willen maken en zo'n plan willen uitvoeren samen met de straat, dorps- of buurtbewoners. Nick: "Het is eigenlijk de bedoeling om mensen een duwtje in de rug te geven. We moeten er voor zorgen dat initiatieven niet vroegtijdig stranden, omdat de initiatiefnemers binnen de gemeentelijke organisatie van het kastje naar de muur worden gestuurd. We kunnen ze helpen met de juiste formulieren, we zijn behulpzaam bij het maken van 'to do'-lijstjes en we brengen ze met andere instanties of andere groepen in contact." Mark is dit jaar onder andere betrokken geweest bij een groep jongeren in Lexmond, die graag een eigen hangplek willen. En ook bij de kringloopwinkel die de activiteiten wil uitbreiden met een groentetuin. "Ik breng ze in contact met de Bewonersorganisatie Monnikenhof, die bankjes kunnen maken. Of ik zorg dat de kringloopwinkel in contact komt met mensen van de groenvoorziening, die misschien gereedschap beschikbaar willen stellen." Ook is Mark trots op de inzet van een groep bewoners uit de oude kern van Ameide. Die willen overstappen op zonnepanelen, maar de daken op hun woningen zijn daarvoor niet geschikt. Er is nu een bedrijf gevonden die bereid is om z'n dak beschikbaar te stellen. Via de postcoderoos-regeling is dat fiscaal heel aantrekkelijk."

Deelautoproject

Nick: "Ik ben nogal enthousiast over het deelauto-project in Everdingen. Dat zou ook een prima idee zijn voor andere kernen in de gemeente waar geen bussen rijden."

Mark: "Het idee is dat we niet alles op het stadskantoor hoeven te bedenken. We leven als ambtenaren niet in een ivoren toren. We moeten veel meer onze ogen en oren de kost geven en kijken wat er leeft. Je ziet steeds meer burgers die elkaar opzoeken en gezamenlijk met goed doordachte ideeën komen. Soms moet je ze wel wijzen op de consequenties. Het mooie voorbeeld zijn de bewoners in Soest die besloten om een meidoornhaag van 300 meter aan te leggen. Het idee was goed. Maar ze hadden zich niet gerealiseerd dat je zo'n haag ook moet onderhouden." Nick: "Het is allemaal nog een beetje pionieren. Dat heeft tijd nodig en een cultuuromslag. We gaan toe naar een tijd dat burgers een andere verwachting hebben van de gemeente, die niet meer alles tot in detail voor ze regelt. En dat is nog even wennen."

Initiatieven of ideeën kunnen worden doorgegeven via wijkambassadeurs@vijfheerenlanden.nl.