• V.l.n.r. Marina Boonekamp, Sandra Doddema, Dietward Bruin en Johan Boonekamp.
• V.l.n.r. Marina Boonekamp, Sandra Doddema, Dietward Bruin en Johan Boonekamp. Foto: Janneke Boogaard

'Onze kinderen horen erbij, net als mussen in een tuin'

MUS Leerdam op volle snelheid

leerdam • MUS staat voor maatschappelijk, uniek en sociaal. Dat moet de woonvoorziening worden die een groep Leerdamse ouders voor hun kinderen voor ogen hebben. Wat er zo uniek aan is? "Een belangrijk basisprincipe wordt dat de bewoners zelf kunnen bepalen welke hulp ze nodig hebben, voor zover nodig samen met ouders of andere vertegenwoordigers", steekt Johan Boonekamp van wal. "Er zijn natuurlijk wel plekken voor begeleid wonen, maar dan neem je een standaard hulppakket af, gekoppeld aan een kamer. Die indeling in hokjes willen wij niet."

Sandra Doddema vult aan: "Wij willen geen hulpverlening die door iemand van achter een bureau is bedacht. En we willen al helemaal geen etiketjes plakken." Dat gebeurt nu wel, weten ze uit ervaring. Johan en zijn vrouw Marina hebben een zoon met een beperking, Sandra een dochter. Ook de dochter van Dietward Bruin en Betsy Zwiers kan niet zonder hulp. De organisatie MEE merkte dat ze allemaal dezelfde zoektocht doormaakten - hoe gaat het straks met mijn kind als het volwassen is en daarna, als wij er niet meer zijn? - en bracht hen bij elkaar.

Behalve zelf zoveel mogelijk invloed hebben, vinden de initiatiefnemers het belangrijk dat de bewoners midden in de maatschappij staan. "MUS is een goede afkorting, want als je aan een mus denkt denk je ook aan de bewoonde wereld. Onze kinderen hebben andere mensen nodig", zegt Dietward. "Mijn dochter Jonne kan niet praten, maar het doet haar zeker wel goed als we tijdens het boodschappen doen bekenden tegenkomen. In Leerdam kennen veel mensen haar." Dat geldt ook voor Sandra's dochter Kyra. En Thijs Boonekamp speelt in een 'gewoon' basketbalteam. Dat is hoe de mensen van MUS het het liefst zien. Dat Jonne veel meer zorg nodig heeft dan Thijs is straks in de woonvoorziening geen probleem: ieder maakt daarin zijn eigen keuzes.

Dat ze daarin niet alleen staan, bleek tijdens de verkiezing van het beste sociale idee van Leerdam. De inkt van de stichtingsakte was nog maar net droog toen MUS vorige maand werd genomineerd voor deze wedstrijd. Met stijgende verbazing zagen de initiatiefnemers wat er vervolgens gebeurde. "Er hebben 6.490 mensen een stem op ons uitgebracht. 6.490! Dat betekent dat we een enorm draagvlak hebben", geniet Johan nog na van de overtuigende winst.

Dietward: "We waren nog een beetje in de luwte bezig, maar nu schieten mensen je steeds aan op straat. Heel mooi vind ik de betrokkenheid van jongeren. Zij steunen het initiatief massaal." Marina: "Ik heb al een paar keer gehad dat mensen vroegen: 'kan ik bij MUS komen werken?' Juist de kleinschalige, andere aanpak spreekt aan." De kunst is nu om al die positieve energie om te zetten in daden. In allerijl werd een website gelanceerd. Mensen die denken iets te kunnen betekenen voor MUS kunnen zich daar melden. De eerstvolgende stap is het vormen van werkgroepjes, bijvoorbeeld voor fondsenwerving en voor de locatie. Of het nieuwbouw wordt of een bestaande locatie is nog niet bekend, als het maar een centrale plek is.

De gemeente Leerdam heeft budget en ambtelijke capaciteit beschikbaar gesteld. "We worden waanzinnig goed geholpen door de gemeente. Complimenten voor de bevlogenheid van met name Arie Keppel", willen de initiatiefnemers nog wel even kwijt.

Hoe groot MUS wordt, is ook nog aftasten. Dietward: "We verwachten dat een minimale omvang van vijftien bewoners wel nodig is om het financieel haalbaar te maken. Verder zal het ook afhangen van de locatie en wat die te bieden heeft."

De ambities zijn groot: het streven is om binnen 2 jaar de opening te vieren. "Dan kunnen onze kinderen 'gewoon Leerdammer' blijven, zoals ze dat nu ook zijn."


q musleerdam.nl

Janneke Boogaard