woensdag 26 september

25 sep 2018, 13:04

Prentbriefkaartbijeenkomst
19:30, Geldermalsen, Ons Huis. De Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars houdt haar jaarlijkse bijeenkomst in Ons Huis in Geldermalsen. Op het programma staat onder meer een presentatie over 'De Reederij op de Lek'. Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto's krijgen toeschouwers een beeld van hoe het er aan boord aan toeging. Na de presentatie is er volop gelegenheid om contacten te leggen met andere verzamelaars. Belangstellenden in dorpsgezichten met een historische achtergrond, zijn ook welkom. De vakhandel is ook aanwezig. De toegang is gratis, de bijeenkomst begint om 20:00 uur maar de zaal is vanaf 19:30 uur geopend.

vrijdag 28 september

Bingo
19:00, Herwijnen, Schoutensteeg. IJsclub D'n Ouwe Wiel organiseert een bingoavond in het clubgebouw. De deuren gaan om 19:00 uur open, de avond begint om 20:00 uur.

LingeFilm: 'Don't worry, he won't get far on feet'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Don't worry, he won't get far on feet' te zien. Hierin kruipt Joaquin Phoenix in de huid van de Amerikaanse cartoonist John Callahan (1951-2010). Callahan is naast talentvol kunstenaar ook een uitbundige jongeman met een drankprobleem. Na een wilde nacht belandt hij in een rolstoel. John Callahan hervindt zich op sarcastische wijze in deze nieuwe levensfase. Een vriendschap ontstaat met lotgenoot Jonah Hill tijdens bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten. Ook de vrouw in zijn verdere leven kruist zijn pad, trefzeker gespeeld door zangeres Beth Ditto. www.lingefilm.nl

Start Kennedymars
21:00, Leerdam, sportcomplex Leerdam Sport '55. De Kennedymars gaat van start in Leerdam. Deelnemers kunnen meedoen aan een tocht van 40 of 80 kilometer. Bij de kortere afstand kunnen deelnemers kiezen om deze tocht als nacht- of dagtocht te lopen. Het rondje in het donker, de nachttocht, start samen met de lopers van de Kennedymars op vrijdagavond om 21:00 uur. Voor de dagtocht van 40 kilometer kan gestart worden op zaterdagochtend tussen 07:00 en 09:00 uur.
www.glasstadmars.nl

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. GO organiseert weer een bierproefavond. Er zijn ook snacks verkrijgbaar. Voor niet-bierdrinkers zijn er volop andere drankjes. De avond begint om 21:00 uur. Entree is gratis, maar deelname aan de proeverij - bestaande uit vijf bieren - koste 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.
www.go-leerdam.nl

zaterdag 29 september

Grote rommelmarkt
09:00-13:00, Schoonrewoerd, De Rommelschuur. Op het terrein van De Rommelschuur vindt een grote rommelmarkt plaats. De markt wordt gehouden van 09:00 tot 13:00 uur. De verkoop bij opbod start om 09:30 uur. Er is een terras met koffie, thee en fris en zelfgebakken taart of cake. Later is er soep en zijn er broodjes hamburger te verkrijgen. De boekenschuur en de rommelschuur zijn beide ook open. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk in Schoonrewoerd. De opbrengst is voor de kerk en voor goede doelen.

Muziekfeest op de Lingebolder
11:00, Leerdam, ASVZ-locatie Lingebolder. Het is weer tijd voor het jaarlijkse muziekfeest bij dagcentrum Lingebolder. Er is een gevarieerd programma en voor tussendoor is friet met snacks verkrijgbaar. Het programma start om 11:00 uur met United by Music, vervolgens speelt om 12:00 uur de Bolderband en om 12:30 uur is er een open podium. Band van Aad speelt om 13:00 uur, waarna om 13:30 uur. Tot slot sluit om 14:00 uur United by Music het muziekfeest afsluit.

Achter de schermen
13:30-17:00, Leerdam, Lutherse kerk. LingeVocaal organiseert een open middag voor belangstellenden. Geïnteresseerden kunnen tussen 13:30 en 17:00 uur vrij in- en uitlopen. Er zijn dan repetities in de Lutherse kerk in Leerdam.

Bingoavond
19:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert weer een bingoavond, de eerste van het winterseizoen. De bingo wordt gehouden in hervormd centrum Marantha van Opijnen. Er zijn verschillende prijzen te winnen, zoals een levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroomtaarten en meer. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open en er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

Een Italiaanse nazomer
20:15, Leerdam, Lutherse kerk. Het Sweelinck Ensemble zingt zinderende muziek van drie Italiaanse grootmeesters van de vroege 17de eeuw: Claudio Monteverdi, Carlo Gesualdo en Girolamo Frescobaldi. Als je de muziek hoort waan je je als vanzelf in een Napolitaans kasteel, een Venetiaans palazzo of in een kapel in Rome, zó sprekend en gevarieerd is de muziek: van geestelijke motetten tot aan madrigalen vol passie en liefdesverdriet! Het concert wordt afgewisseld met prachtige (korte) orgelwerken van Frescobaldi gespeeld door Okke Dijkhuizen. Entree is 10 euro. Inbegrepen zijn heerlijke Italiaanse hapjes en drankjes na afloop van het concert.
www.sweelinckensemble.nl

LingeFilm: 'In love, Simon'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'In love, Simon' te zien. De hoofdrolspeler Simon (Nick Robinson) is een normale jongen van 17 jaar. Hij probeert via een online contact met een onbekende lotgenoot als homoseksueel uit de kast te komen. Ook voor de kijker blijft het lang een raadselspelletje wie de beoogde geliefde van Simon dan wel kan zijn. Een grappige en onschuldige relatiekomedie voor alle leeftijden. www.lingefilm.nl

zondag 30 september

Kruidenwandeling
10:00-12:00, Asperen. De Kruidenbrouwerij organiseert een kruidenwandeling in de omgeving van Asperen. Dit is inclusief een kleine proeverij. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen via info@dekruidenbrouwerij.nl.

Evangelisatiedienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Evangelisatiedienst in de gereformeerde kerk in Herwijnen, de dienst staat in het teken van Gods schepping. Dominee L. Kruger leidt de dienst.

Sing-in in de kerk
19:00, Leerdam, Nederlands gereformeerde kerk. Comité Sing-in Leerdam organiseert voor de derde keer een sing-in in Leerdam. Er is geen entree, wel een deurcollecte.

maandag 1 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open. Deze keer houdt Teunis de Jongh een lezing over de natuur. Er is koffie en thee beschikbaar.

dinsdag 2 oktober

Dorpsontmoetingspunt (Dop)
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is Marinda Spierings te gast, zij is oud-medewerkster bij justitie en komt vertellen over haar werk bij jeugdinrichtingen, strafrecht bij kinderen en dagritme in instellingen. Inloop vanaf 09:30 uur.

Valpreventieweek
10:00-12:00, Leerdam, Emma. In het kader van de Valpreventieweek zijn er verschillende activiteiten in Emma. Tussen 10:00 en 12:00 uur is er informatie te verkrijgen over slechtziendheid en rollators en scootmobielen, ook kunnen ouderen hun bloeddruk laten meten en informatie krijgen over hulpmiddelen om vallen te voorkomen.

'Zing Nederlands met me'
19:00-20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Zingend Nederlands leren: dat is het doel van de 'Zing Nederlands met me'-avonden in Bibliotheek Leerdam. Iedereen die Nederlands wil leren en uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen, is welkom. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. De avond begint om 19:00 uur.

woensdag 3 oktober

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is weer open. Mensen zijn van 10:00 tot 12:00 uur welkom voor een kop koffie en een praatje. Er is ook een sjoelcompetitie.

'De natuur in 3D'
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Klaas Verbaan is te gast bij Vrouwen van Nu in Herwijnen, hij laat een diapresentatie zien met als titel 'De natuur in 3D'. Inloop vanaf 19:30 uur.

donderdag 4 oktober

Open eettafel
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit gemeente Neerijnen zijn weer welkom bij de open eettafel. Deze keer staat er hete bliksem met een saucijsje en spekjes op het menu, vooraf is er een tomatensoepje. Als toetje is er dubbelvla met slagroom. Voorafgaand aan het diner om 12:00 uur is er een borrel naar keuze. Na de maaltijd is er nog koffie of thee met een chocolaatje. Deelname kost 11 euro per persoon. De ontvangst is om 11:00 uur in Dorpshuis Tuil. Aanmelden kan tot maandag 1 oktober bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233. Opgave is bindend, afzeggen kan tot 2 dagen voor aanvang.

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Stroomhuis. Tweede en laatste lezing over verschillende kunststijlen door Peter Schipper, voormalig conservator van o.a. het Streekmuseum en Flipje museum te Tiel. Door de eeuwen heen heeft de mens zijn omgeving vormgegeven. De steeds wisselende manieren van versieren en construeren noemen we 'stijlen'. Net als bij een vreemde taal kun je de karakteristieke kenmerken leren. Er gaat dan een wereld voor je open, en je loopt beslist anders door een stad dan daarvoor. Tijdens twee bijeenkomsten leren deelnemers de specifieke kenmerken kennen van de stijlen vanaf de middeleeuwen tot onze tijd. Het accent ligt daarbij op ons eigen land. De inhoud gaat dwars door de materiële wereld heen, dus niet alleen gebouwen komen aan bod, maar net zo gemakkelijk een karakteristieke vaas, stoel of zilveren lepel. Bij de deelname inbegrepen is een overzicht van veel voorkomende stijlen en hun kenmerken. Een goed voorbeeld is de neogotiek te zien aan het kerkje van Neerijnen. Afsluitend volgt een wandeling door Zaltbommel om het geleerde in praktijk te brengen. Reserveren is nodig en kan via www.stroomhuisneerijnen.nl, de kosten bedragen per los onderdeel 10,00 euro.

vrijdag 5 oktober

GO: Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. In de maandelijkse talkshow in GO wordt het plaatselijke nieuws besproken. De aanvang is 21:00 uur, entree is gratis.

zaterdag 6 oktober

Rommelmarkt
09:30-16:00, Leerdam, Koningin Emmalaan 41. Bij de gereformeerde kerk in Leerdam vindt een rommelmarkt plaats, de opbrengst is voor de 5-jarige Daniël die door een genafwijking kampt met een ontwikkelingsachterstand. Naast een rommelmarkt en kledingbeurs, worden er ook handgemaakte items verkocht, zijn er activiteiten voor kinderen (ze kunnen zich laten schminken en hun haren laten vlechten). Er is ook gedacht aan wat te eten en drinken. De rommelmarkt is van 09:30 tot 16:00 uur. De kledingbeurs houdt vrijdag 5 oktober al een voorverkoop, van 19:00 tot 21:00 uur.

Open dag
10:00-14:00, Meteren, Rijksstraatweg 55. Dierenartsenpraktijk West-Betuwe houdt een open dag. Het publiek krijgt zo een beeld van wat er allemaal in een dierenartsenpraktijk gebeurt en hoe er wordt gewerkt achter de schermen. Zo kunnen bezoekers onder meer een kijkje nemen in de operatiekamer en het laboratorium waar ze door de microscoop allerlei diertjes kunnen zien die met het blote oog niet of nauwelijks zijn te zien. Ook kunnen belangstellenden kennis maken met de dierenartsen en -assistentes. Voor kinderen is er ook van alles te doen: zo is er een springkussen, kunnen de kleintjes zich laten schminken en bovendien staat er een 'limonadekoe' waar kinderen zelf hun limonade kunnen 'melken'.

Katinka Polderman
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Kleinkunstenaar Katinka Polderman treedt op in stadspodium GO. Al 15 jaar draagt Polderman haar unieke steentje bij aan het Nederlandse cabaret en ook in haar zesde voorstelling is de tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar. Polderman trekt onverdroten ten strijde tegen de vertrutting. Tegen de kuddegeest, eigenwijs en met die voor haar kenmerkende nuchterheid. De voorstelling 'Poldermanie' begint om 20:30 uur, entree is 12,50 euro. Kaarten reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of aan de zaal.

Feestavond BeNuts in Beesd
21:00-03:00, Beesd, De Notenboom. 'BeNuts' een nieuw feestconcept beleeft haar eerste editie. De avond wordt gepresenteerd als overdekt festival. Dj's als Simon Kidzoo, Oakmadness en Tunebased (tevens mede-organisator) treden op. Tickets kosten 10 euro in de voorverkoop, 12,50 euro aan de deur. www.eventbrite.nl