Van boomgaard tot bijenoase

21 sep 2018, 17:17

neerijnen • Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) geeft dinsdag 9 oktober in Stroomhuis in Neerijnen een lezing over hoogstamfruit. Hij vertelt onder meer hoe beheerders wilde bijen gedurende het hele vliegseizoen met bloeiende bomen, struiken en planten voedsel kunt bieden. Vooral de zomermaanden juni, juli en augustus blijken moeilijke maanden te zijn voor bijen. Maar door aanleg van een bloemrijke rand of een speciaal bijenbosje met allerlei struiken is er gedurende de hele vliegperiode door voedsel te vinden voor deze dieren. Ook andere dieren profiteren hiervan. Doordat bijen zorgen voor een goede bestuiving komen er bessen en zaden, waardoor vogels worden aangetrokken. Deze vogels eten daarnaast ook weer insecten, die anders misschien overlast veroorzaken in de boomgaard. Entree voor de avond is 5 euro. De lezing begint om 20:00 uur.


EHBO-cursus van start in Tricht

tricht • EHBO-vereniging Buurmalsen-Tricht start bij voldoende deelname op maandag 15 oktober een basiscursus EHBO. Deze cursus bestaat uit vijftien lesavonden van 20:00 tot 22:00 uur, inclusief examen. De lessen worden één keer per 14 dagen op de maandagavond gehouden in de
Trichtse basisschool. Meer informatie is te vinden op de website van de EHBO-vereniging.

q www.ehbobuurmalsen-tricht.nl


Zingend Nederlands leren in de bieb

leerdam • Zingend Nederlands leren: dat is het doel van de 'Zing Nederlands met me'-avonden in Bibliotheek Leerdam. Iedereen die Nederlands wil leren en uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen, is dinsdag 2 oktober weer welkom. Uit onderzoek is gebleken dat een andere taal leren zingend stukken sneller gaat, maar bij 'Zing Nederlands met me' kunnen bezoekers ook nieuwe mensen ontmoeten. Plezier is tijdens deze avond belangrijker dan goed kunnen zingen. Een uur lang worden er door Ernst Boere en Joan Riksen van Cristal Blue bekende Nederlandse nummers gezongen, van Benny Neyman tot Kenny B. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. De avond begint om 19:00 uur.


Nieuw: Leerdam & Zederik Doet!

regio • Stichting SamenDoen organiseert zaterdag 13 oktober 'Leerdam & Zederik Doet!', een soort lokale versie van NL Doet. Het evenement moet mensen laten zien hoe mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen. Allerlei organisaties hebben werkzaamheden aangemeld. Van tuinonderhoud tot schilderwerk. Meedoen als vrijwilliger is simpel: zij kunnen een activiteit opzoeken op de website van de stichting (onder kopje 'nieuwsberichten') en zich vervolgens aanmelden. Het Dr. Reilinghplein ontpopt zich op de dag zelf tot coördinatiecentrum. Om 09:30 uur wordt er het startsein van Leerdam & Zederik Doet! gegeven. Vanaf 12:30 uur kan er geluncht worden en na afloop is er rond 16:15 uur een borrel. Er wordt op verschillende locaties gewerkt van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 15:30 uur. Meer informatie is te vinden op de website.

q www.samendoen.expert