• Thea Douma-Post, Jeanine Tucker  en Antonette van Druten.
• Thea Douma-Post, Jeanine Tucker en Antonette van Druten. Foto: aangeleverd

Laat je niet kisten, infoavonden uitvaartkosten

22 sep 2018, 10:17

regio • Finesse Uitvaartbegeleiding en Uitvaartverzorging Rivierenland organiseren in oktober op verschillende locaties in de regio informatieavonden over uitvaartkosten. Doel: bewustwording over de kosten van een uitvaart creëren.

Het is best uniek, twee uitvaartorganisaties die de handen ineen slaan om samen informatieavonden te gaan organiseren. Maar voor Jeanine Tucker van Finesse Uitvaartbegeleiding en Thea Douma-Post en Antonette van Druten van Uitvaartverzorging Rivierenland is dat helemaal niet gek. De beide organisaties werken vaker samen en kijken in veel opzichten op dezelfde manier naar het vak. Jeanine: "Voor ons is transparantie heel belangrijk. Terwijl veel uitvaartorganisaties met marges werken, rekenen wij alleen een uurtarief." Thea vult aan: "Dat betekent heel concreet dus dat wij er niet op verdienen als nabestaanden voor een duurdere kist gaan, bijvoorbeeld. Wij laten daar mensen écht hun eigen keuze in maken." Om dat te onderstrepen, sturen Finesse Uitvaartbegeleiding en Uitvaartverzorging Rivierenland met hun uiteindelijke factuur ook altijd de rekeningen van alle afgenomen diensten - rouwkaarten, kist, bloemstukken en dergelijke - mee. "Zodat mensen precies kunnen zien waar ze voor betalen."


'Laat je niet kisten'

Dat vakgenoten soms op een heel andere manier te werk gaan, bewijst het vorig jaar verschenen boek 'Laat je niet kisten' van Marieke Henselmans. Hierin stelt ze de handelswijze van voornamelijk grote uitvaartorganisaties aan de kaak. Zoals Henselmans het omschrijft: "We vallen bij een sterfgeval blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken in de armen van de commercie." Terwijl Jeanine, Thea en Antonette vinden: "Een mooie uitvaart hoeft niet per definitie ontzettend duur te zijn. Natuurlijk, het kost geld. Maar zoals Henselmans het in haar boek ook ergens omschrijft, er is geen verband tussen pracht en prijs. Stel, een familie heeft geen geld voor een duur bloemstuk, dan kan je de bezoekers vragen om allemaal een langstelige bloem mee te nemen. Wij hebben dat al een paar keer gedaan bij een uitvaartdienst, dat leverde werkelijk een prachtige bloemenzee op."

Jeanine Tucker haakt in: "En dat kost helemaal niets. Soms is het juist mooier en passender dan dat dure bloemstuk. Wij kunnen daar eerlijk over adviseren. Omdat wij dus niet verdienen op dat bloemstuk. Het gaat ons echt om de nabestaanden. Ik zie mezelf altijd als een soort kameleon, je moet je kunnen aanpassen aan de familie en goed aanvoelen wat de mogelijke wensen zijn."


Data

De informatieavonden van Finesse Uitvaartbegeleiding en Uitvaartverzorging Rivierenland zijn bedoeld om mensen meer inzicht te geven in de potentiële kosten van een uitvaart. Maar ook het nut van uitvaartverzekeringen komt aan bod. Want ook daar valt het nodige over toe te lichten, vinden de dames. Thea: "Wat mensen negen van de tien keer niet weten, is dat ze met zo'n verzekering vaak betalen voor een bepaald 'standaardpakket'. Wil je iets anders, dan moet je bijbetalen."

Data van de informatieavonden: dinsdag 2 oktober in De Pluk in Geldermalsen, dinsdag 9 oktober in De Dorpskring in Beesd, donderdag 18 oktober in dorpshuis 't Duifhuis in Deil en woensdag 24 oktober in De Prinsenhof in Buren. Alle avonden beginnen om 20:00 uur, deuren staan om 19:30 uur open. Deelname is helemaal gratis. Tijdens de avond is ook het boek 'Laat je niet kisten' van Henselmans te koop, voor 17,95 euro. Hier krijgen mensen het bijbehorende werkboek - wat eigenlijk 10 euro kost - gratis bij, hierin kunnen mensen hun eigen uitvaartwensen invullen.


q www.uitvaartverzorgingrivierenland.nl

q www.finesse-uitvaart.nl