woensdag 19 september

Boerderij en erf
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg in Leerdam organiseert weer een avond in Leerdam. Dominee J. Markus verzorgt de meditatie voor de pauze, na de pauze vertelt D. Bassa alles over boerderij en erf. Iedereen boven de 60 jaar is welkom. Aanvang is 19:30 uur.

donderdag 20 september

Lezing van Hille
20:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Hille de Bruin verzorgt bij vogelvereniging De Vogelvriend een lezing over Europese cultuurvogels in de Vijfheerenlanden. Hille de Bruin is als natuurfotograaf gespecialiseerd in vogels. De lezing begint om 20:00 uur, toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden. Er is voor iedereen een gratis kopje koffie of thee en in de pauze een consumptie.

vrijdag 21 september

Open maaltijd
17:15, Leerdam, Koningin Emmalaan 41. In de zalen van de gereformeerde kerk De Hoeksteen vindt weer een gezamenlijke maaltijd plaats. Deelname is gratis. Doel van de maaltijd is deelnemers de kans te geven nieuwe mensen te ontmoeten en bovendien gezellig samen te eten. De zalen zijn vanaf 17:15 uur open, het eten wordt om 17:45 uur geserveerd. Opgeven kan door te bellen of smsen naar Bettine van Oosterum via 06-20696151. Een mailtje sturen kan ook: openmaaltijdleerdam@gkvl.org.

Prijzenbingo
19:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een prijzenbingoavond. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer boodschappenmanden, en vele andere mooie prijzen te winnen. Voor de extra ronde zijn er cadeaubonnen. De zaal is open vanaf 19:00 uur, de bingo begint om 19:30 uur.

LingeFilm: 'Lean on Pete'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Lean on Pete' te zien. De 15-jarige Charley Thompson (Charlie Plummer) is op zoek naar vastigheid in zijn leven. Als zoon van een alleenstaande vader die moeite heeft zijn eigen leven op de rails te houden, kent hij weinig zekerheden en is hij vaak op zichzelf aangewezen. Wanneer ze naar Portland verhuizen, hoopt hij op een nieuwe start. Charley vindt er werk bij Del Montgomery (Steve Buscemi), een doorgewinterde paardentrainer die samen met zijn jockey Bonnie (Chloë Sevigny) geld verdient met races, en sluit vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Wanneer Del onverwacht zijn paard naar de slacht wil sturen, gaat Charley er met Lean on Pete vandoor. Hij maakt een gevaarlijke tocht door de uitgestrekte wildernis van Oregon en Wyoming, op zoek naar de geliefde tante die hij al jaren niet meer heeft gezien.

zaterdag 22 september

Rommelmarkt
09:00, Leerbroek. Op het terrein van Schep Kaas (Hoogstraat/Kerkweg), is er een rommelmarkt tot 15:00 uur. Onder meer antiek en curiosa, meubels, kleding, elektrische apparaten, bloemen en etenswaren worden verkocht. Om 10:00 uur start de verkoop bij opbod en om 11:30 uur is er een talentenveiling. De opbrengst is voor het nieuwe verenigingsgebouw van de kerk.

Fruitfietstocht
10:00, Tricht, fruitbedrijf De Hoenderik. Boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert een fruitfietstocht over landgoed Waardenburg en Neerijnen. De tocht duurt zo'n 6 uur. Deelname kost 5 euro per persoon. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via de website.
www.glk.nl/evenementen

Flessenactie
10:00-12:00, Leerdam, wijken Oost en Noord. Scouting Hagemans organiseert een flessenactie. De opbrengst is voor aanschaf van materiaal. Van 10:00 tot 12:00 uur verzamelen de leden in Leerdam-Oost en Noord statiegeldflessen en afvalglas voor de glascontainer. Natuurlijk tegen een kleine vergoeding. Bewoners worden geadviseerd om alvast glas en flessen klaar te zetten.

Bingo
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging DES organiseert een bingoavond in het clubgebouw aan de Paalgraaf in Hellouw. De avond begint om 20:00 uur, de zaal is open om 19:00 uur. Als hoofdprijs is er 100 euro te winnen.

LingeFilm: 'Mozart in Love'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Mozart in Love' te zien. Het is 1787. Wolfgang Amadeus Mozart woont een tijdje in Praag, omdat hij genoeg heeft van het verwende gedoe van de elite in Wenen. Toch vindt de componist in de vreemde stad niet de rust die hij zocht. Integendeel: zijn aanwezigheid in Praag veroorzaakt al snel een reeks dramatische en tragische gebeurtenissen. Zo belandt Mozart in het middelpunt van een verwarrend web van liefde, lust, geweld en zelfs moord. Een heftige ervaring die hem inspireert tot het schrijven van het muzikale meesterwerk dat we kennen als 'Don Giovanni'.

Herrenberg leest in Acquoy
20:30, Acquoy, Polderhuis. Schrijver Johan Herrenberg leest voor uit zijn recent verschenen boek, het is het eerste deel van het ambitieuze tweeluik 'Door het oog van de cycloon'. Deze dystopische roman speelt zich af in een parallelle Nederlandse werkelijkheid. Herrenberg leest in Acquoy een stuk voor uit dit boek. In het Polderhuis - Lingedijk 93 - wordt hij welkom geheten door Christoph Blans. Na afloop kan er, onder het genot van een drankje, met de auteur worden nagepraat. Reserveren kan via info@vriendenvanacquoy.nl, toegang kost 7,50 euro.

maandag 24 september

Buurtonmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open. Mensen zijn welkom voor een kop koffie, een praatje of een spelletje in het vernieuwde dorpshuis EMM.

dinsdag 25 september

Jarig Alzheimer Café
19:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Alzheimer Café Leerdam viert haar 10-jarig jubileum. Voor de gelegenheid is het liedjescabaretgezelschap 'Het draait om mensen nietwaar' uitgenodigd. Het programma bestaat uit muziek, afgewisseld door korte verhalen en gedichten. Het gezelschap laat herkenbare situaties over geheugenproblemen de revue passeren. Het Alzheimer Café is te vinden in het verpleeghuis Lingesteyn, via hoofdingang Lingepoli, op de eerste etage. Het café is open vanaf 19:00 uur en de voorstelling begint om 19:30 uur. De entree is gratis. Aanmelden kan bij stichting SamenDoen via info@samendoen.expert of 0345-637363.

woensdag 26 september

Fruitoogsttocht
09:00, Leerdam, wijkgebouw Patrimonium. Wandelsportvereniging Prins Bernhard uit Leerdam organiseert alweer haar laatste wandeltocht van het seizoen. Het gaat om de fruitoogsttocht. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 20 of 25 kilometer. Starten kan vanaf 09:00 uur van het wijkgebouw aan de Jeekelstraat 40a in Leerdam. Meer informatie is te verkrijgen via 0345-611158 of via dcvanzee@planet.nl.

Buurtontmoetingsplek (Bop)
Vanaf woensdag 5 september start de de Buurt Ontmoetingsplaats(BOP) Herwijnen weer. Dan is iedereen om de 14 dagen weer Van Harte Welkom in dorpshuis De Poort van 10.00 tot 12.00 uur voor een leuke ontmoeting, een lekkere kop koffie en een gezellig praatje. De BOP is voor iedereen toegankelijk, loop eens binnen!!!

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Prentbriefkaartbijeenkomst
19:30, Geldermalsen, Ons Huis. De Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars houdt haar jaarlijkse bijeenkomst in Ons Huis in Geldermalsen. Op het programma staat onder meer een presentatie over 'De Reederij op de Lek'. Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto's krijgen toeschouwers een beeld van hoe het er aan boord aan toeging. Na de presentatie is er volop gelegenheid om contacten te leggen met andere verzamelaars. Belangstellenden in dorpsgezichten met een historische achtergrond, zijn ook welkom. De vakhandel is ook aanwezig. De toegang is gratis, de bijeenkomst begint om 20:00 uur maar de zaal is vanaf 19:30 uur geopend.