• Glenn Calor wil met Herovina bovenin meedoen.
• Glenn Calor wil met Herovina bovenin meedoen. Foto: Rick den Besten

Nieuwe start voor LRC, Herovina en SVS'65

Nieuwe trainers, nieuwe ambities

regio • Met een nieuwe trainer gaan LRC, Herovina en SVS'65 een nieuwe periode in. Rob Hilbers legt bij LRC de lat nog niet te hoog. Glenn Calor wil met Herovina bovenin meedoen en SVS'65-trainer José van de Ven hoopt stiekem op een prijsje.

Rob Hilbers werd na afgelopen seizoen in een laat stadium aangesteld als de naar hoofdklasser SDO vertrokken Koen Janssen. Hilbers had de voorbereiding hard nodig om de spelersgroep te leren kennen. Kort voor de start van de competitie is LRC er klaar voor, denkt Hilbers. Voor wat dat waard is. "Iedere club is altijd klaar voor de competitie. De voorbereiding is altijd wel leuk, je hebt nog geen pijntjes en het gevoel is goed", zegt Hilbers. "Maar je wilt je toch meten met je competitiegenoten. Dat is waar het om draait. Het gaat nu om de punten."

Met een hoop nieuwe en jonge spelers, legt Hilbers de lat niet te hoog in Leerdam. "Als wij ons handhaven in de eerste klasse zijn we heel blij", zegt Hilbers. De trainer hoopt het voetbal in zijn ploeg te krijgen. "Wij willen verzorgd voetbal spelen, van achteruit", zegt Hilbers. Hij is echter realistisch genoeg om in te zien dat dat niet altijd simpel is. "Het loopt wel eens niet, dat klopt. Dan moet je eerst proberen daar een tactisch antwoord op te verzinnen. Maar de basis is keihard werken. Met passie en werklust moeten wij onze doelen kunnen halen." Erg bekend is Hilbers niet met de 1e klasse C. "Het is één grote verrassing. Natuurlijk ken ik een aantal ploegen, maar hoe wij ons daartoe verhouden, weet ik nog niet." Hilbers is tevreden met zijn groep. "We hebben een paar spelers die een goed niveau gewend zijn met een paar jonge gasten die leuke dingen laten zien. Dat is een mooie mix."

Herovina degradeerde afgelopen jaar in de nacompetitie naar de 4e klasse. Dat betekent automatisch dat de ploeg op het laagste niveau tot de kanshebbers gerekend wordt. Nieuwe trainer Glenn Calor loopt daar niet voor weg. Echt nieuw is Calor natuurlijk niet op Sportpark De Kol. Hij begon zijn trainersloopbaan veertien jaar geleden bij Herovina. "Dus natuurlijk ken ik de club wel", zegt Calor. "Maar je moet het ook niet overdrijven. Ik ben in die jaren een andere trainer geworden en van de huidige spelersgroep ken ik nog maar een stuk of drie, vier jongens. Dus het is wel degelijk een nieuw hoofdstuk."

Calor weet dat Herovina tot de kanshebbers in de 4e klasse gerekend wordt en weet ook wat dat betekent. "Er zullen genoeg ploegen zijn die tegen ons gaan inzakken. Het is aan ons om daar een antwoord op te vinden." Calor heeft uiteraard in zijn hoofd hoe zijn ploeg moet gaan spelen. "We kunnen niet degraderen en hebben dus niks te verliezen. We moeten gewoon lekker vooruit gaan voetballen. Achteruit hangen is helemaal niet leuk", zegt Calor. "Dat betekent dat er veel beweging moet zijn, we moeten hoog druk zetten en de backs krijgen de ruimte om op te komen. Voorin hebben we spelers die het verschil kunnen maken. We moeten er altijd vol voor gaan. Als we dat op kunnen brengen, zoals afgelopen weekend na rust tegen Teisterbanders, dan zullen we voldoende punten pakken om bovenin mee te doen."

Bovenin meedoen. Voor competitiegenoot SVS'65 zal dat er niet in zitten. Nieuwe trainer José van de Ven is echter niet naar Spijk gekomen om voor spek en bonen aan de competitie deel te nemen. "Ik wil eigenlijk altijd wel voor een prijsje gaan", is hij ambitieus. Van de Ven kwam afgelopen zomer na een periode als assistent van Achilles Veen naar SVS'65. Daarvoor was hij al hoofdtrainer bij meerdere Brabantse clubs in het zondagvoetbal. "Het zaterdagvoetbal is wel anders. Dan gebeurt er veel meer op een club. De jeugd voetbalt, ouders blijven hangen. Er is meer sfeer en wat meer beleving."

Van de Ven startte de voorbereiding met een grote groep spelers. "Om te kijken wat we kunnen qua speelwijze en spelopvatting. Dat is nu redelijk duidelijk al valt er nog best wat te kiezen. We hebben een mooie mix met een paar dertigers, spelers van midden twintig en een paar jonge gastjes. Maar je kunt weinig plannen vooraf, want voor je het weet heeft een speler een blessure. Je kunt in een seizoen maar weinig met je beste elf spelen. Je hebt er meer nodig." Van de Ven wil met zijn ploeg aan voetballen toekomen. "We moeten niet zomaar de bal wegschieten. Natuurlijk ben je afhankelijk van je tegenstander, maar we moeten proberen op te bouwen. Dat gaat vast niet altijd goed, maar we willen wel ergens naartoe werken. Een positief aspect is in ieder geval dat de jongens niet van verliezen houden."

Op de ranglijst wil Van de Ven een stapje zetten. "We willen wat meer punten pakken dan vorig jaar. En als we een keer een goede serie hebben, zit er misschien wel een periodetitel in. Die druk ligt er zeker niet vanuit de club, maar ik wil wel ergens voor spelen."

Maarten van Hoogevest