ChristenUnie: meer actie nodig om zwaar verkeer te weren

Opknapbeurt voor Voorstraat Asperen

lingewaal • Toch blijven er zorgen over het zware vrachtverkeer dat door het centrum van het eeuwenoude stadje dendert. Die zorgen werden afgelopen donderdag in de raad met name geuit door ChristenUnie-leider Fred Temminck. Hij vindt dat er beter moet worden toegezien op het rijverbod van vrachtwagens in de Voorstraat. Een motie van zijn hand werd unaniem aangenomen door de overige partijen. Uit verkeerstellingen blijkt dat het vrachtwagenverbod nog gemiddeld 38 keer per dag wordt overtreden. Dat moet maar eens afgelopen zijn, volgens Temminck. "Zwaar verkeer hoort niet thuis in Asperen." Naast handhaving pleit Temminck ook voor betere bebording op de toeleidende wegen richting de Voorstraat. Burgemeester Loes van Ruijven gaf aan dat handhaving van het rijverbod nog niet zo eenvoudig is. "Als je dat wilt, moet je daarvoor wel de instrumenten hebben. Het vraagt capaciteit, dus er zijn consequenties aan verbonden. Handhaving is ook bijzonder moeilijk, omdat we niet weten op welke dag en hoe laat de overtredingen plaatsvinden."

Krediet

De raad ging donderdag overigens akkoord met een krediet van 675.000 euro voor de herinrichting van de Voorstraat. De afgelopen jaren is zowel vanuit de raad als vanuit de bewoners vele malen aandacht gevraagd voor de slechte kwaliteit en inrichting van de openbare ruimte. Volgens het college konden de projecten pas nu worden aangepakt, nadat een aantal andere bouwprojecten waren afgerond. Vanwege de naderende herindeling moest het gemeentebestuur nog wel in overleg met de toekomstige fusiepartners (gemeenten Geldermalsen en Neerijnen) en met de provincie Gelderland. De provincie was in eerste instantie niet heel erg enthousiast, maar ging uiteindelijk wel akkoord met de investering.

Het college had graag ook de Voorstraat en de Torenstraat in Heukelum aangepakt. Maar daarvoor kreeg de gemeente zo kort op de herindeling geen toestemming van de provincie Gelderland. Wel wordt het pleintje voor de voormalige gemeentehuis opgeknapt. Op het pleintje komen echter geen zeven parkeerplaatsen, zoals het college graag had gewild. Met name PvdA en VVD waren hier namelijk fel tegen. "Het is nog één van de zeldzame open plekken in Heukelum. Het is zonde om dat aan parkeerplaatsen op te offeren", zei Fred Kloppenborg (PvdA). Ook Gert-Jan van Ochten (VVD) vindt dat er in Heukelum al teveel blik op straat staat. "In plaats van meer parkeerplaatsen zouden er eigenlijk minder parkeerplaatsen moeten komen." ChristenUnie ging na een korte schorsing mee het standpunt van PvdA en VVD. CDA wil wel parkeerplaatsen, en SGP wil eerst nog een keer de mening van de bewoners horen.

Wethouder Griedo Bel benadrukte dat er bij bewoners wel degelijk behoefte is aan extra parkeerplaatsen. Met name de bakker en de wijnhandelaar hebben aangegeven dat ze meer parkeermogelijkheden willen. Maar uiteindelijk legde Bel zich neer bij de meerderheid van de raad. "Het betekent misschien dat ik m'n brood voorlopig maar ergens anders moet gaan halen."

De realisatie van de herinrichting van de Voorstraat en de Torenstraat in Heukelum zal nog even moeten wachten. Wel wordt geprobeerd om dit project prioriteit te geven bij het op te stellen meerjarenonderhoudsplan wegen voor de komende jaren in de nieuwe gemeente West-Betuwe.