'Copier Revisited' op Masterly The Hague

leerdam • Royal Leerdam Crystal presenteert donderdag 20 tot en met zondag 23 september nieuwe objecten in de collectie 'Copier Revisited' tijdens het festival Masterly The Hague in Het Friese Hof in Den Haag.

De collectie 'Copier Revisited' bestaat uit creaties van A.D. Copier (1901-1991) die opnieuw in productie zijn genomen. De meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal trachten daarbij zo dicht mogelijk bij de originele ontwerpen te komen, in een kleurenpallet dat past binnen het hier en nu.

Andries Copier was van 1914 tot en met 1971 verbonden aan de glas- en kristalfabriek en heeft het bedrijf internationaal op de kaart gezet met zijn spraakmakende ontwerpen. Het 'Gilde glas' is waarschijnlijk het meest bekende ontwerp van de hand van Copier, die in zijn loopbaan meer dan 10.000 ontwerpen heeft gemaakt voor de glas- en kristalfabriek. Binnen de collectie 'Copier Revisited' worden met name objecten, vazen en schalen gemaakt die zowel in houten mallen worden geblazen als uit de vrij hand worden gevormd. Het kleurenpalet van het cristal supérieur, het materiaal waarmee Royal Leerdam Crystal werkt, is uniek in Nederland en wordt ook wel gezien als de kleuren van olieverf op het doek van een oude meester.

De kleur van de Copier-vaas 1928 is bijvoorbeeld gebaseerd op het schilderij van Jurriaen Ovens en is speciaal ontwikkeld voor Masterly The Hague. In het schilderij van Ovens is met name het roze van de bloem en de huidskleur van de afgebeelde dame zeer delicaat, maar ook de plooien van het blauwe kleed met een schakering van licht - en donkerblauw. Deze kleur heeft Royal Leerdam Crystal laten terugkomen in de blauwe Copier-vaas 1928. De ribben van de vaas zijn een vertaling van het lichtspel in het blauwe kleed over de arm van de dame in het schilderij.

Masterly The Hague is een nieuw cultureel evenement. Het is een festival waar historische Hollandse meesterwerken en Nederlandse ontwerpen samenkomen. In het koninklijke Den Haag zijn drie monumentale panden aan de Hofvijver daarvoor het decor.