• Lucas van Dam wil in de top drie eindigen.
• Lucas van Dam wil in de top drie eindigen. Foto: Jeroen de Bruin

HSSC'61 en Haaften willen meedoen om de prijzen

Met z'n allen in de 3e klasse D

regio • De derdeklassers uit de regio zitten bij elkaar in de 3e klasse D. Ze hebben zo hun eigen ambities. Lucas van Dam en Jeffrey Wolf hopen met respectievelijk HSSC'61 en Haaften hoge ogen te gooien. Asperen-trainer Jaap van Hattem en Lorenzo Kooiman van Vuren zetten vooralsnog wat lager in.

HSSC '61 kende in 2018 een sterke tweede seizoenshelft, maar Lucas van Dam moest vanaf de zijkant toekijken. De twintigjarige speler keerde sneller dan verwacht terug van Delta Sports'95, maar moest vervolgens in het vierde en vijfde gaan voetballen. Hij zag het eerste elftal goed spelen en genoot ervan. Door de goede prestaties zag HSSC '61 Floris Kool, Arwin van Soest en Mark Steenbeek vertrekken. "Die gaan we zeker missen, maar ik denk dat de gaten met Marco Luksen en mij goed opgevuld zijn."

Van Dam vindt het fijn dat hij met zijn ploeg weer meer in de regio is ingedeeld. "De wedstrijden dichtbij, zoals tegen SC Everstein, Asperen en Vuren, zijn leuk. In de regio Utrecht werd echter verzorgder voetbal gespeeld en dat is wel lekkerder." Ambitieus is hij zeker. "We willen bovenin meedraaien en in de top drie eindigen. Vorig jaar verliep de start wat minder, dus we weten dat we er vanaf het begin moeten staan. Het is natuurlijk even kijken hoe het loopt, maar wellicht kunnen we in de winterstop de doelstellingen naar boven bijstellen."

Prijzen

Ook Haaften wil dit seizoen meedoen om de prijzen. De ploeg stond vorig seizoen na een sterke eerste seizoenshelft in de kopgroep, maar haalde na de winterstop dat niveau niet meer. "We liepen tegen wat domme schorsingen aan en de klad kwam erin", zegt Jeffrey Wolf. "Als we dat kunnen voorkomen, moeten we dit seizoen bij de bovenste drie, vier kunnen eindigen."

Wolf is nu echt bezig aan zijn laatste seizoen in de hoofdmacht. De 35-jarige centrale verdediger zou eigenlijk al na afgelopen seizoen stoppen, maar de twaalf wedstrijden die hij speelde, vond hij wat te karig. "Ik wil later niet terugkijken op zo'n laatste jaar met zo weinig wedstrijden", zegt Wolf, die vorig jaar december zijn kaak brak en bij zijn rentree twee maanden later zijn jukbeen. "Dit seizoen hoop ik zoveel mogelijk wedstrijden te spelen."

"Het kan een prachtig seizoen worden", denkt Wolf. "Als we iedereen erbij kunnen houden, hebben we een mooie ploeg. We hebben een aanval met Johnnie Noorthoek, Danny Verwolf en Thijmen Gerringa en daarachter ook nog Jordy Perdon. Weinig derdeklassers hebben zo'n sterke aanval. Niet één, denk ik eigenlijk." Wolf weet op zijn leeftijd echter ook dat resultaten niet zaligmakend zijn. "We zijn vrienden van elkaar en dat is veel belangrijker. Voetbal is hobby en het is prachtig dat we dat met zo'n groep mogen doen."

Handhaving

Vuren debuteerde vorig jaar in de derde klasse C en wist zich keurig rechtstreeks te handhaven. Lorenzo Kooiman keek vrijwel het hele seizoen geblesseerd toe en hoopt deze jaargang weer aan spelen toe te komen. "Ik heb nog altijd last van m'n enkel", geeft Kooiman toe. "De artsen weten ook niet wat het is. Het is niet heel fijn, maar op zich gaat het wel." Kooiman weet niet zo goed wat hij moet verwachten van de 'verhuizing' naar de Brabantse derde klasse. "Natuurlijk ken ik wel wat ploegen, maar er zitten ook een paar onbekende tegenstanders bij. Ik vind het in ieder geval mooi dat we weer tegen Haaften, HSSC'61 en Asperen spelen. Dat is altijd leuk."

Kooiman denkt dat ook dit seizoen handhaving een reële doelstelling is. "We hebben een jonge ploeg, maar wel met jongens die al wat jaren in het eerste spelen. Een paar nieuwe spelers waren welkom geweest, want we hebben niet zo'n brede selectie. Maar met de jeugd erachter kunnen we dat best opvangen. Maar goed, met die jeugdigheid speel je ook wel eens een slechte wedstrijd, dus veel hoger moeten we ook niet inzetten."

Middenmoter

Asperen stelde eind vorig seizoen Jaap van Hattem aan als nieuwe trainer, nadat Gertjan Potters afhaakte. Dankzij handhaving via de nacompetitie komt Asperen ook komend jaar weer in de derde klasse uit. Ondanks het vertrek van vier basisspelers, waaronder Tom Maddison, denkt Van Hattem dat Asperen best kan groeien. "Ik verwacht wel dat wij een goede middenmoter kunnen zijn. We hebben tot nu met een vrij grote groep getraind en ik heb gezien dat er best wat te kiezen valt."

Van Hattem weet nog niet precies hoe in de 3e klasse D de verhoudingen liggen. "Dat moet gedurende de competitie blijken. Wij gaan echter gewoon van onze eigen kracht uit."

Van Hattem merkt al wel dat het trainen van een eerste elftal anders is dan een jeugdteam of tweede elftal. "Er komt wat meer bij kijken. Je bent nu meer met andere zaken bezig, maar dat is eigenlijk alleen maar leuk."

Maarten van Hoogevest