• Stichting Kavelruil Zuid-Holland begeleidt het kavelruilproject.
• Stichting Kavelruil Zuid-Holland begeleidt het kavelruilproject. Foto: 123rf.com

Kavelruilproject in Gelderland-West

regio • Stichting Kavelruil Zuid-Holland start in de Bommelerwaard en gemeenten Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen een nieuw kavelruilproject. Bij Boerengolf Hedel vindt donderdag 6 september een eerste informatiebijeenkomst plaats. Op een later moment is er een bijeenkomst aan de andere kant van de rivier.

Tijdens de avonden worden belangstellenden geïnformeerd over de achtergrond en aanpak van het project. Ook wil stichting Kavelruil Zuid-Holland dan de interesse peilen. Het doel van het project is om de verkaveling van agrarische bedrijven in Gelderland-West door middel van het vrijwillig ruilen van kavels te verbeteren voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Daarnaast kan bij kavelruil het realiseren van overheidsdoelen voor natuur, water of infrastructuur mee spelen als een agrariër daarvoor in grond gecompenseerd wil worden. Eerdere inventarisaties leerden dat de gemiddelde huiskavel van de agrarische bedrijf 55 tot 60 procent van het totaal uitmaakt. Het aantal kavels per bedrijf bedraagt gemiddeld 3,5 kavels per bedrijf. Geactualiseerde cijfers op basis van een eerste inventarisatie voor de Bommelerwaard zullen op de informatiebijeenkomst gepresenteerd worden.

Kavelruilcoördinatoren vanuit Stichting Kavelruil Zuid-Holland begeleiden en faciliteren dit kavelruilproject. De kavelruilcoördinatoren starten met het informeren van betrokkenen en inventariseren van potentiële kavelruilmogelijkheden met als doel om zo uiteindelijk in de jaren 2019 en 2020 tot daadwerkelijk kavelruilen te komen. Een regionale werkgroep zal als klankbord dienen voor de Stichting Kavelruil Zuid-Holland en de kavelruilcoördinatoren. Het project wordt voor een groot deel gefinancierd met gelden vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3). Een gedeelte van de kosten worden door de deelnemers in de ruil door middel van een eigen bijdrage per toebedeelde hectare in de kavelruil betaald.

De informatieavond van donderdag 6 september start om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur met koffie of thee. Meer informatie is te verkrijgen bij stichting Kavelruil Zuid-Holland via 0418-592562.