Leerdammer wil inzage in Niemans-dossier

vianen • Leerdammer Pim van Santen heeft bij de gemeente Vianen documenten opgevraagd over de meer dan veertig jaar slepende zaak Niemans Beton. Hij is vooral geïnteresseerd in alle documenten die betrekking hebben op de onderhandelingen of besprekingen die hebben geleid tot geheimhouding in de claim van het bedrijf tegen de gemeente.

"Mijn verzoek betreft ook - indien van toepassing - de documenten die berusten bij de gemeenten Leerdam, Zederik, Provinciale Staten en het ministerie van Binnenlandse Zaken." Van Santen vraagt specifiek om onderzoeken, berekeningen, e-mails van onderliggende afdelingen of betrokkenen, declaraties, politierapporten en rapporten en andere correspondentie van het Openbaar Ministerie. "Kortom, alle documenten waaruit blijkt of zou kunnen blijken hoe de onderhandelingen en de besluitvorming met de gemeente Vianen is of zijn verlopen. Specifiek wenst hij ook graag alle informatie over de namen, declaraties en uitgekeerde bedragen die zijn uitgegeven aan de inzet van externe deskundigen, adviseurs, begeleiders en projectleiders. Bijzonder is dat Van Santen ook vraagt om documentatie en informatie die betrekking hebben op eventueel gepleegde ambtsmisdrijven door ambtenaren of andere betrokkenen. Als dat nodig is doet Van Santen een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Commissie bezwaarschriften

De gemeente heeft het verzoek ('bezwaar') van Van Santen inmiddels inhoudelijk in behandeling genomen. Hij mag zijn bezwaar op donderdag 20 september (19:30 uur) in het stadhuis van Vianen mondeling toelichten tijdens een zitting van de commissie bezwaarschriften Vijfheerenlanden. Het college van B&W moet uiterlijk zondag 11 november een besluit nemen op het verzoek (bezwaar) van de Leerdammer. De zaak Niemans Beton tegen de gemeente Vianen loopt al zo'n 40 jaar. Het gaat in deze ingewikkelde kwestie om een grondruil, waarbij afspraken niet zijn nagekomen. De gemeente is begin jaren '90 al in het ongelijk gesteld, maar er is nog steeds geen duidelijkheid over het exacte schadebedrag.