• Het boek werd donderdag overhandigd.
• Het boek werd donderdag overhandigd. Foto: Geurt Mouthaan

Boek over het vroegere boerenleven

regio • Verhalen uit het boerenleven van honderd jaar geleden in de streek: ze zijn te vinden in een nieuw boek van Boerderij & Erf. Geschreven door Hans Mouthaan.

Met de hand melken, daggelders, het dagelijks gebruik maken van de boenstoep. In de agrarische sector klinkt dit inmiddels prehistorisch. In 'De stee van Saan van Pietere' wordt dit boerenleven van voor de mechanisering en robotisering vastgelegd. De tijd waarin boerenbruiloften op de deel werden gevierd, groenten werden geweckt en er een grote afstand was tussen de boeren en zijn knecht, komt in het boek weer tot leven. In boekhandel Ritmeester in Meerkerk werd het boek donderdag officieel gepresenteerd. Namens de nieuwe gemeenten Vijfheerenlanden en Molenlanden namen Nanette van Ameijde en Elisabeth van Leeuwen de eerste exemplaren in ontvangst uit handen van Cees Bakker, voorzitter van stichting Boerderij & Erf.

De aanzet voor het boek werd tien jaar geleden al gegeven. Teus Koorevaar van stichting Boerderij & Erf benaderde de schrijver Hans Mouthaan uit Bleskensgraaf om verhalen over het vroegere boerenleven te schrijven. Deze waren bestemd voor de nieuwsbrief van de stichting. "Ik weet nog dat ik reageerde: 'Maar ik ben toch geen boer?'", blikt Mouthaan terug. "Maar Teus zei: 'Je hebt altijd tussen de boeren gewoond. En als je het niet weet, dan vraag je het toch gewoon?'." En zo geschiedde. Al deze afleveringen zijn nu gebundeld in één boek. In 'De stee van Saan van Pietere' staat één boerderij en haar bewoners centraal. Elke episode handelt in 'romanvorm' over een bepaald onderdeel van het leven op de hofstede.

Het boek is voor 14,95 euro verkrijgbaar in de boekhandels in de streek.