Glasstad Leerdam toont haar kunsten

leerdam • Leerdam staat tijdens de Nationale Glas- en Kunstdagen van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september in het teken van glas en kunst.

Op de Zuidwal tonen galeries oud en modern glas en bijzondere collecties voor liefhebbers en verzamelaars. In het centrum zijn er allerlei activiteiten op het gebied van glas en kunst. De Glasdagen breidt in het weekend uit met een gevarieerde kunstmarkt voor individuele kunstenaars. Ook het Nationaal Glasmuseum, de Glasblazerij, het Hofje van Mevrouw Van Aerden en verschillende Leerdamse galerieën pakken in het tweede weekend van september uit, het is dan namelijk ook Open Monumentendag. In galerie en cursusruimte Kunstplaats Leerdam exposeren onder andere Christa Dohmen, Astrid van Rijn, Carole Rey, Eefje Goos, Gerard Akerboom en Tom van Campenhout. Ook is de glasfabriek Royal Leerdam Crystal te bezichtigen. Zaterdag en zondag is het Open Monumentendag. Op de binnenplaats en in de tuin van het Hofje van Mevrouw Van Aerden tonen (glas)kunstenaars dan hun werk.

Het Nationaal Glasmuseum houdt, naast de tentoonstelling 'Art Deco Glas, belofte voor het moderne', nog eens drie bijzondere evenementen tijdens het meerdaagse evenement. Op vrijdag 7 september is om 20:00 uur het 'Art Deco Glasdagen Concert' in de rooms-katholieke kerk aan de Meent 61. Onder meer violist Alisa van Dijk treedt op, zij speelt werken van onder meer Ernest Bloch. Dit was de vader van Lucienne Bloch, de hoofdpersoon uit de art deco-expositie in het museum. Jenny Haisma (sopraan) zingt daarnaast liederen van onder meer Nederlandse vrouwelijke componisten uit de jaren '20 en '30. Verder geeft Glasmuseum-conservator Hélène Besançon deze avond een toelichting op de bouwstijl van de kerk. De toegang is gratis, er wel een collecte na afloop.

Monique Swinkels geeft bovendien zondag 9 september van 13:30 tot 14:30 uur in het Glasmuseum de workshop 'Maak een glazen tegel met glasconfetti'. In de Glasblazerij zijn elke dag doorlopende demonstraties glasblazen te zien.

q www.glasdagenleerdam.nl