Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Therapie met dijkhuisje als metafoor

oosterwijk • In een prachtig verbouwd dijkhuisje langs de Lingedijk in Oosterwijk is Esther Zondag een praktijk gestart voor psychosociale counseling en therapie.

"Ik begeleid mensen die met vragen komen op zoek naar balans in hun leven", zegt Esther. "Het betreft vooral mensen die veel piekeren of overruled worden door emoties nadat ze een dierbare zijn verloren. Ze zitten in een rouwproces. Maar ook kan het zijn dat hun relatie niet goed loopt of dat ze geconfronteerd zijn met ontslag. Mensen lopen vast, zijn verdrietig of juist boos en weten niet hoe ze verder moeten. Ik help mensen om hun gevoelens te ontrafelen en ze weer zicht te geven op een toekomst." Esther groeide op in Maurik en woonde de laatste jaren in Rhenoy. "Na het verlies van dierbaren door overlijden en de worsteling om mijn eigen weg weer te vinden, kwam de vraag "wat vind ik nu echt belangrijk in mijn leven?'", schrijft Esther op haar website. "Mijn zoektocht naar mijn weg heeft mij geleerd keuzes te maken, geleerd hoe ik anders kan kijken, hoe ik kan omgaan met pijnlijke gebeurtenissen en kan ontwikkelen. Het was ook een pad vol met inspiraties. Ik heb de verbinding met mezelf (weer) gevonden. Kunnen zijn wie ik ben. Met alles wat er is."

Vorig jaar eindigde haar baan als HR-manager op en besloot ze om zich helemaal te richten op haar praktijk. "Mijn partner en ik zagen de uitdaging zitten om dit dijkhuisje in oude staat te herstellen Het pand was al sinds 1968 niet meer permanent bewoond geweest. Het was helemaal vervallen en stond eigenlijk op instorten. We hebben het huisje helemaal opgeknapt, waarbij we zoveel mogelijk de oude stenen hebben hergebruikt. Van buiten ziet het er praktisch weer zo uit als vijftig jaar geleden. Maar van binnen is het modern." De verbouw van het dijkhuisje gebruikt Esther als metafoor voor de manier waarop ze cliënten behandelt. "Als je na een droevige periode opnieuw moet beginnen, dan hoef je heus niet alles overboord te gooien. Het is heel goed om authentieke delen van jezelf te bewaren."

Tegenwoordig rust er volgens Esther gelukkig geen taboe meer op het inschakelen van professionele hulp van een therapeut. "Een therapeut geeft inzicht in nieuwe mogelijkheden. Dat geeft ruimte en rust. Ik maak daarbij gebruik van gesprekken, maar het kunnen ook oefeningen zijn. Wandelen in de natuur brengt bijvoorbeeld ook rust en ontspanning." Meer informatie is te vinden op haar website.


q www.estherzondag.nl