• Mevrouw Mouthaan en Kees Schetters bij het nieuwe aquarium.
• Mevrouw Mouthaan en Kees Schetters bij het nieuwe aquarium. Foto: André Bijl

Jarig Huis ter Leede heeft cadeautje voor bewoners

'Ik heb dat aquarium zo gemist'

leerdam • Directeur-bestuurder Kees Schetters: "Dit is het symbool van een nieuw begin." Bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Huis ter Leede vierden donderdagmorgen een feestje mét koffie en gebak. Om half tien zoeken de eerste bewoners al een plaatsje in de Boulevard. Een half uur later loopt het nog storm.

Bewoners genieten alvast van hun gebak: "Heerlijk taartje, zeg. Zo lekker zacht. Echt feestelijk." Medewerkers en vrijwilligers loodsen inmiddels de laatste bezoekers de zaal in. "Er gaan veel makke schapen in een hok", lacht Schetters. Waarna hij aan zijn jubileumtoespraak begint: "Ben ik te horen"? De zaal: "Het mag van mij nog wel een beetje harder."

Geschiedenis

Schetters laat de geschiedenis van Huis ter Leede de revue passeren. "Nog niet zo lang geleden vierden we het 45-jarig bestaan van het gebouw. Vandaag herdenken we dat precies vijftig jaar geleden de oprichtingsakte werd getekend, het gebouw stond er toen nog niet."

De directeur vertelt bewoners, medewerkers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen dat het idee voor de stichting van Huis ter Leede dateert uit 1966. "Toen ontstond het plan voor de stichting van een bejaardenhuis voor mensen met een protestants-christelijke achtergrond. Samen met kerken in Leerdam en omgeving werden de plannen uitgewerkt. Veel van die kerken zijn ook tegenwoordig nog nauw betrokken bij Huis ter Leede."

Eerste paal

Op 23 augustus 1968 werd de stichtingsakte ondertekend bij notaris Okkens in Leerdam, in 1973 sloeg burgemeester Den Hollander de eerste paal en werd gestart met de bouw. Het jaar daarop werd directeur Van 't Veer benoemd. In augustus 1974 maakten dertig personeelsleden het huis schoon en bewoonbaar, op 27 februari 1975 vond de officiële opening plaats door burgemeester Den Hollander.

Wandkleed

"Bij die gelegenheid werd het wandkleed onthuld dat jaren in de gang van het huis hing. Het kleed is in de loop der jaren vergaan en vervangen door een lichtbak." Op wandkleed én lichtbak stond dezelfde tekst: 'Dat Uw ogen open zijn over dit huis, dag en nacht'.

"Het staat twee keer in de bijbel, dus moet het wel belangrijk zijn", zegt Schetters. "In de bijbel gaat het over de tempel. De stichters bedoelden dit huis, maar ook dat Gods ogen gericht zouden zijn op de inwoners en medewerkers en het werk dat we hier doen." Schetters heeft voor de bewoners ook nog een verrassing in petto. Hij wijst erop dat de periode rond 2015 door de bezuinigingen een zware tijd voor Huis ter Leede is geweest. "We hebben toen veel dingen geschrapt die veel kostten, maar weinig opleverden. Denk aan de dierentuin en de bomen. We hebben daar toen best veel kritiek op gehad. Vandaag willen we iets in ere herstellen wat een aantal jaren geleden is verdwenen."

Aquarium

Waarop de directeur samen met vrijwilligster en bewoonster van de Rondas mevrouw Mouthaan een nieuw zoetwateraquarium onthult. "We hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar kijken vandaag vooruit naar de volgende vijftig jaar. Laat dit aquarium het symbool van een nieuw begin zijn."

Donderdagavond hield Huis ter Leede een reünie die door circa honderd oud-medewerkers werd bezocht.

Feestweek

Begin oktober staat er een feestweek op het programma voor alle bewoners, medewerkers, vrijwilligers, betrokkenen en 'de wijk'. Schetters: "Op die manier willen we alle medewerkers en vrijwilligers bedanken. We zijn hen dankbaar voor hun grote inzet."

Ook de bewoners kijken uit naar de feestweek. Maar genoten donderdag al van het 'cadeautje'. "Ik heb dat aquarium zo gemist. Wat leuk dat-ie terug is. Moet je kijken wat een mooie kleuren."        

André Bijl