Geen aangepaste verlichting voor fietspad

neerijnen • Er komt waarschijnlijk geen fellere verlichting en voorlopig ook geen breder fietspad tussen Neerijnen en Opijnen. Wel gaat de gemeente een nieuwe verkeerstelling houden.

Ouders van schoolgaande kinderen hadden in een petitie bij de gemeente aangedrongen op maatregelen. Naar aanleiding van de klachten is in de laatste week van juni het verkeer geteld op de Repelsestraat, ter hoogte van de kruising met de Van Pallandtweg. Conclusie: het aantal motorvoertuigen en fietsers wijkt niet af van wat gebruikelijk is op een dergelijke weg.

Maar, zo reageren de indieners van de petitie: eind juni hoeven veel leerlingen al niet meer naar school, dus de telling is niet representatief. "We zullen in september een tweede meting laten uitvoeren, waarna wij de situatie opnieuw zullen beoordelen", zegt woordvoerder Harry de Bont van de gemeente Neerijnen.

De kans dat die nieuwe telling de zaak verandert, is klein. Uit metingen is namelijk ook gebleken dat auto's zich langs de schoolroute goed aan de maximumsnelheid van zestig kilometer per uur houden. En het enige geregistreerde ongeval met een fietser betrof volgens de gemeente een uitgegleden fietser in de winter van 2009.

Wat betreft de verlichting: die voldoet aan het beleid dat de gemeenteraad in 2013 heeft vastgesteld. Fellere lampen zouden slechts schijnveiligheid opleveren, want de wegvakken tussen de lantaarns in blijven even donker.

"Het uitbreiden van de openbare verlichting tot een vergelijkbaar niveau als binnen de bebouwde kom zou circa 200.000 euro kosten. Dit is gezien de intensiteit van het fietsverkeer geen doelmatige besteding van overheidsgeld en zou daarnaast tot precedentwerking leiden", stelt de gemeente.

Wel bestaat de kans dat de fietssuggestiestroken in de toekomst verbreed worden. Die zijn volgens een oude richtlijn 1,40 meter breed, terwijl de nieuwe norm 1,70 meter is. De gemeente wil de fietsstrook breder en het autogedeelte smaller maken als er groot onderhoud nodig is aan de Repelsestraat en 2e Tieflaarsestraat. Dat staat nog niet in de planning.