'We willen een discussie op gang brengen'

vianen • Als het aan de Ondernemersvereniging Vianen (OVV) ligt, gaat het huidige winkeltijdenbesluit in de nieuwe gemeente op de schop.

Vianen moet het tot nu toe doen met twaalf koopzondagen per jaar. "Als ondernemersvereniging mogen we die dagen zelf bepalen", zegt Dick Barelds, voorzitter van de OVV.

De OVV staat vierkant achter de inspanningen van de centrummanager van Vianen en de stadsmanager van Leerdam om het huidige winkeltijdenbesluit aan te passen. "Laat de ondernemers zelf bepalen wanneer ze open gaan en niet de politiek. Dat geldt voor doordeweekse dagen en de koopavond, maar ook voor de zondag." Al beseft de OVV-voorman wel dat de openstelling van winkels op die dag gevoelig ligt en lang niet alle ondernemers er voor voelen om op zondag open te gaan. "Dat verschilt per ondernemer. Ook als het gaat om de noodzaak om op zondag open te gaan. Supermarkten hebben er bijvoorbeeld veel meer belang bij dan een kleine ondernemer." Barelds vindt het lastig om uitspraken te doen over de mening van 'de consument'. "Daar hebben we zelf geen onderzoek naar gedaan. Maar de plaatselijke supermarkten hebben wel geïnformeerd bij hun klanten en die hebben massaal aangegeven het zeer op prijs te stellen als de supermarkten op zondag open zouden gaan." Volgens Barelds lekt er met name voor de 'supers' nu veel omzet weg, omdat vele Vianezen op zondag hun boodschappen halen bij supermarkten in de directe omgeving, zoals Nieuwegein. "Het is zelfs zo dat ondernemers elders het aan hun inkomsten merken als hier de supermarkten op zondag open zijn. Dat scheelt hen flink wat omzet. Dat zegt genoeg."

Barelds benadrukt dat het de taak van 'de politiek' is om een besluit te nemen over de winkeltijden. "Daarom hebben onze centrummanager en de stadsmanager van Leerdam het initiatief genomen om het onderwerp bespreekbaar te maken. We staan als OVV achter dit streven en dat geldt ook voor de meeste ondernemers."

De OVV-preses merkt wel dat het onderwerp heel wat teweeg brengt. "Het ligt inderdaad gevoelig. Sommige politieke partijen vinden het prima, andere zijn minder gecharmeerd van deze aanpak. De rode draad van de inspanningen van beide managers is om een politieke discussie op gang te brengen en zo duidelijkheid te scheppen. Laat de politiek zich maar uitspreken over het winkeltijdenbesluit, inclusief de koopzondagen. We staan vierkant achter hun pogingen om dat debat op gang te brengen."