• Leerdam beleefde in september 2016 haar eerste koopzondag.
• Leerdam beleefde in september 2016 haar eerste koopzondag. Foto: Nico van Ganzewinkel

Stadsmanager Leerdam en centrummanager Vianen gooien knuppel in hoenderhok

Discussie zondagsopening op scherp

vijfheerenlanden • Van Ingen en Van Kooten willen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november duidelijkheid van de politieke partijen: ja of nee voor verruiming van de openingstijden van de winkels. De stads- en centrummanager willen eind september in debat met ondernemers, consumenten en de 'politiek'. Zelf zijn ze heel duidelijk: "Ondernemers moeten kunnen ondernemen op het moment waarop zij denken een boterham te kunnen verdienen. Consumenten moeten alle ruimte krijgen om te consumeren op het moment dat hen het best uitkomt in de gemeente waar zij wonen. Dat is goed voor de lokale werkgelegenheid én voor de lokale economie." Maar vooral: geen lokale overheidsbemoeienis voor ondernemers, geen betutteling van consumenten. "Met respect passen zondagsrust en zondagse openstelling uitstekend naast elkaar", stellen zij. Volgens Van Ingen en Van Kooten gaat al zo'n 70 procent van de gemeenten soepeler om met de openingstijden. "En verrassend genoeg zijn dit ook steden in de bible belt. Detailhandel Nederland verwacht dat binnen vijf tot tien jaar overal de winkeltijden zijn vrijgegeven, laten we bij die ontwikkeling als Vijfheerenlanden per 1 januari 2019 aanhaken."

LOV-voorman John Spruijt staat pal achter het streven van beide managers om de openingstijden in de gemeente Vijfheerenlanden te verruimen en hierover een politiek debat op gang te brengen. "De stadsmanager is in dienst van de LOV en spreekt ook namens ons." Overigens benadrukt Spruijt dat de discussie gaat om de totale verruiming van de winkelopeningstijden en niet specifiek om extra koopzondagen. "We willen dat elke winkelier zelf kan bepalen wanneer hij of zij open gaat. 's Morgens, 's avonds, maar ook tijdens de koopavond." De LOV-voorman betreurt het dat in recente perspublicaties de nadruk ligt op de zondag en beweerd wordt dat de LOV strijdt voor 52 koopzondagen. "Het gaat om de winkelopenstelling tijdens alle dagen van de week. Laat de ondernemer zelf de tijden bepalen."

Toch blijft de zondagopenstelling een van de cruciale zaken waar de nieuwe gemeenteraad straks over moet beslissen. Leerdam heeft nu acht koopzondagen: vijf 'echte' zondagen plus Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. De koopzondagen worden in overleg met gemeente, LOV en Karwei en Sportsworld vastgesteld. "Aan meer dan vijf of zes koopzondagen is geen behoefte", benadrukt Spruijt. "Die dagen combineren we met een event, zodat het gezellig is in de stad. Net als vorige week. Zeker niet alle winkels waren open, maar de ondernemers die wél meededen reageerden enthousiast. Er kwamen veel mensen van buitenaf – ook van campings in de regio – naar Leerdam. We spraken toeristen die het prima naar hun zin hadden en zeker een keertje terug wilden komen. Dat wil je als ondernemer graag horen. Het gaat ons erom dat de economische positie van Leerdam zo sterk mogelijk blijft." Overigens houdt het vrijgeven van de winkeltijden wél in dat ook de supermarkten en winkels met een 'dubbelfunctie' – met gedeeltelijke horeca, zoals Koffie in de Bakkerij – elke zondag open kunnen gaan. "Omdat onze supermarkten 's zondags dicht zijn, wijken Leerdammers nu uit naar Gorinchem, Culemborg of Nieuwegein. Zo raken die ondernemers veel omzet kwijt. Begrijpelijk als de supermarkten op zondag open gaan. Dat geldt zeker voor de supermarkten in Vianen." Door het vrijgeven van de winkeltijden zouden ook andere ondernemers in de Glasstad in principe groen licht krijgen om hun winkel elke zondag open te stellen. Maar volgens Spruijt is de kans uiterst klein dat dit ook gebeurt. "Nogmaals: vijf of zes koopzondagen is genoeg. De winkeliers – buiten de horeca en supermarkten - hebben geen behoefte aan 52 koopzondagen. Dat heeft ook geen zin, want je trekt dan nauwelijks klanten."

Reageren? Mail ons: redactie.leerdam@hetkontakt.nl.

Dick Aanen
André Bijl