• Vrolijkheid tijdens een eerdere plukdag.
• Vrolijkheid tijdens een eerdere plukdag. Foto: aangeleverd

Appels plukken in de boomgaard

regio • Namens gemeente Geldermalsen organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) op zaterdagen 22 en 29 september plukdagen in hoogstamboomgaarden in Opijnen, Gellicum en Meteren.

De geplukte appels worden verwerkt tot Betuwse streekcider en appelsprankel. SLG zoekt daarom vrijwillige plukkers die op deze dagen een handje mee willen helpen. Uiteraard is er koffie met wat lekkers voor alle deelnemers, plus: iedereen mag aan het einde van de dag appels meenemen. Op de eerste plukdag, op zaterdag 22 september, is er om 09:00 uur eerst een kennismaking en instructie op het erf van Marrigje Scheurwater in Opijnen. Vrijwilligers maken kennis met de drie boomgaardeigenaren en krijgen les in veilig plukken.

Arjen Meeuwissen van Elegast Distillery en Hilde Engels van de Betuwse Krenkelaar van de Fruitmotor, de ciderproducenten, vertellen daarna wat over de verwerking van appels tot Betuws streekcider. Als de eerste kilo's zijn geplukt, volgt er nog een proeverij. De helft van de groep gaat na de instructie naar de boomgaard in Meteren. Op zaterdag 29 september is de tweede plukdag. Het bijwonen van de instructie is niet verplicht maar wel raadzaam. Mocht na deze dag nog niet al het fruit geplukt zijn, wordt er een extra plukdag ingepland.

SLG hoopt met de deelnemers aan deze plukdagen een nieuwe 'plukbrigade' te kunnen oprichten. Met vrijwilligers die zich langere tijd willen verbinden aan de in nood verkerende hoogstamboomgaarden. Aanmelden kan via de website.


q www.landschapsbeheergelderland.nl