• Onder leiding van de nieuwe coach wil WHV terug naar de Regio Divisie.
• Onder leiding van de nieuwe coach wil WHV terug naar de Regio Divisie. Foto: Aangeleverd

'Soms is tien keer goed beter dan drie keer de beste'

WHV wil terug naar Regio Divisie

asperen • De heren van WHV hebben een aantal jaren Regio Divisie gespeeld, maar spelen nu in de hoogste klasse van de regio, de Promotie Klasse. Vorig seizoen eindigde de ploeg als tweede, maar greep uiteindelijk naast het ticket voor promotie in de nacompetitie. Voorzitter Olaf van Arkel is duidelijk over de ambities: "We hebben als club de doelstelling neergelegd daar weer terug te komen. De Regio Divisie is spectaculair om te zien, maar nog veel belangrijker: het is ook een niveau waar je veel kunt leren. Alles moet nog meer kloppen en de druk is de hele wedstrijd hoog. Het basisniveau van de spelers moet hoog liggen, net als de discipline."

Afgelopen seizoenen stond John Kemp voor de groep, komend seizoen gaat hij de dames 1 van Haaften Kwiek trainen. Met zijn opvolger Hessel Reinsma uit Vianen - die de afgelopen jaren op hoog niveau heeft gecoacht - heeft het team al voor de vakantie kennis gemaakt. Hij heeft enkele keren met de groep getraind en zijn plannen voor komend jaar uitgestippeld. Reinsma: "Het is belangrijk om hoog te eindigen, want dat is nodig om in de Regio Divisie te komen, maar de focus ligt er meer op dat er straks een 'team' komt te staan. In WHV 1 zitten nu mensen die plezier hebben in het spelletje en hard willen werken om het beste er uit te halen. Ik wil echt in het teambelang denken. De individuen hoeven niet altijd de beste te zijn. Goed is goed genoeg. Eenvoud is belangrijk, soms is tien keer goed beter dan drie keer de beste." Op de vraag welk potentieel hij in dit team ziet en wat hij de grootste uitdaging vindt, zegt Reinsma: "In mijn beleving is het hechte geheel de grootste kracht van het team, samen met een dosis onbevangenheid. Het is belangrijk om het niveau constant te krijgen - en te houden - door duidelijke afspraken te maken, zowel in het veld als binnen het team. Het is mijn zorg om te laten ervaren wat goed is en wat beter kan. Als je weet wat goed genoeg is, creëer je ruimte om je meer op andere onderdelen te focussen." Het team bestaat naast de routiniers Niels Reder en Wildrik van de Plassche uit jonge spelers. Is de instroom van jeugdspelers in dit team niet te beperkt? Reinsma: "Ik denk dat er wel degelijk jeugdige instroom is. Niels, Wildrik en misschien ook Stefan en René kun je kwalificeren als routine, maar de rest zie ik zeker als jongeren. Het is belangrijk om de juiste afstemming te realiseren tussen jongeren en routiniers. Door duidelijke en eenvoudige afspraken te maken over het spel en het gedrag tijdens wedstrijd en training moet het team zich vormen. Centraal staat daarbij de vraag hoe we van elkaar kunnen leren. Uitgangspunt is om de aanwezige vaardigheden van de verschillende spelers te verbeteren of op z'n minst constant te houden om vervolgens de wat mindere aspecten op een acceptabel niveau te krijgen."

WHV wil tenminste terug naar de Regio Divisie. Voorzitter Olaf van Arkel: "We hebben daar naast talent ook de accommodatie en structuur voor. We willen als club graag duurzaam het divisieniveau realiseren." Hessel Reinsma voegt daar aan toe dat structuur en accommodatie van belang zijn, maar de spelers minstens net zo belangrijk. "Bij de heren van WHV is er wel aanwas van jeugd, maar of dat genoeg is om in de 3e of 2e divisie te spelen is de vraag. Voor de komende periode is het belangrijk om te kijken wat voor talenten er bij de jeugd lopen, met de TC afspraken te maken over doorstroming en zo snel mogelijk Heren 2 om te vormen tot een talententeam. Na de proeftrainingen heb ik al aangegeven wat mijn ideeën zijn. Communicatie wordt de sleutel. Door het gesprek aan te gaan en duidelijk te zijn, weet iedereen waar men aan toe is. Voor Joost de Jong en Joeri van Wijk heb ik aangegeven dat het mogelijk is om bij WHV te spelen, hoewel zij gaan studeren en niet iedere training aanwezig kunnen zijn. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt, waardoor beide spelers komend seizoen deel uit kunnen maken van WHV 1."

Zaterdag 1 september spelen de heren hun eerste oefenwedstrijd in De Wiel.