Maakchallenge in de bibliotheek

geldermalsen • Kinderen mogen woensdag 19 september in de bibliotheek in Geldermalsen proberen om een grote kettingreactie te veroorzaken. Welkom bij de Maakchallenge van Maker Education, geïnitieerd door Bibliotheek Rivierenland en Rotary Geldermalsen-Waalkant.

Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom, zij maken een zogenaamde Rube Goldbergmachine. Dit is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enzovoorts) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Domino Day was feitelijk ook één grote Rube Goldbergmachine. De kinderen die woensdag 19 september meedoen aan de Maakchallenge leren spelenderwijs hoe ze de 'energie' door kunnen geven.


Maker Faire

Rotary Geldermalsen-Waalkant en Bibliotheek Geldermalsen organiseren deze middag in het kader van de Maker Faire in Eindhoven, die in het laatste weekend van september losbarst in Eindhoven. Het evenement noemt zich het grootste maakfestival van Nederland. HEMA en Praxis sponsoren het initiatief van de bieb en rotary in Geldermalsen. De Maakchallenge vindt plaats in een zelf meegebrachte (verhuis)doos, waarin kinderen eerst zelf hun eigen kettingreactie gaan bouwen. Als alle dozen uiteindelijk aan elkaar verbonden worden, kan de enorme kettingreactie in gang gezet worden.

Kinderen zijn welkom vanaf 15:00 uur. Deelname is gratis, maar alle deelnemers moeten wel een eigen verhuisdoos - of gewone doos - meenemen. Voor alle andere materialen om kettingreacties te maken wordt gezorgd. De bibliotheek is gevestigd in mfc De Pluk in Geldermalsen).

Tijdens deze middag zullen er experts rondlopen om te helpen en zijn er nog prijzen te winnen voor de meest creatieve kettingreacties.


q www.bibliotheekrivierenland.nl