• Thea Zweije showt mogelijke producten, zoals sieraden en een hoofdband.
• Thea Zweije showt mogelijke producten, zoals sieraden en een hoofdband. Foto: Janneke Boogaard

'In een multiculturele groep kunnen we elkaar technieken leren'

Kussens en knuffels met een verhaal

leerdam • Bezig zijn met naald en draad, geïnspireerd raken door nieuwe technieken en ook nog andere mensen ontmoeten. Dat zijn de ingrediënten van TOF! ("met drie hoofdletters en een uitroepteken"), het nieuwste project van Thea Zweije. Al haar activiteiten bundelde zij enkele jaren geleden in een stichting: Het Hofje van Mevrouw Zweye. De knipoog naar het historische hofje in de Leerdamse Kerkstraat is voor iedereen duidelijk. "Van 't hof kwam ik op tof. Dat rijmt ook nog eens op stof, het belangrijkste materiaal waarmee we gaan werken."

Veel mensen kennen Thea vooral als tekentherapeut en van haar cursussen Verrassend Tekenen, die ze al meer dan twintig jaar geeft. Toch was de liefde voor wol en lapjes er al eerder. "Ik kon zelfs helemaal niet tekenen, dus als het voor iemand 'verrassend' was dat ik dat ging doen, dan wel voor mezelf', lacht de kleurrijke Leerdamse. De reden voor de switch was destijds dat ze door een whiplash niet meer overweg kon met haar breimachines. "Ik had altijd in gedachten om het tekenen te combineren met textiel, maar de tekencursussen liepen zo goed dat ik daar niet aan toe kwam."

Een economische crisis en een brei-hype later is het dan toch zover. Ook haar leeftijd speelt mee. "Ik ben nu 65 en een paar jaar geleden begon ik na te denken wat ik nog graag wilde. Toen ik werd uitgenodigd als artist in residence in Fort aan het Spoel heb ik die kans aangegrepen om mijn eerste echte grote textielwerkstuk te maken. Ook ben ik vorig jaar aan een tweejarige textielkunstopleiding in Amsterdam begonnen."

Een beetje aarzelend: "Vroeger heb ik nooit echt werk gemaakt van een carrière als kunstenaar. Ik vind dat ook nogal een groot woord. En ik ben gewoon niet commercieel genoeg om mijn werk duur te verkopen. Maar ik heb wel heel veel ervaring, en door die ontwikkelingen van de laatste jaren ben ik mezelf serieuzer gaan nemen."

De maand in het fort vormde de schakel naar het werken met textiel én mensen. Want dat is wat TOF! wordt: "Vanaf 5 oktober zijn alle vrouwen hier iedere vrijdag van 9:30-11:30 uur welkom. Mensen die eenzaam zijn doordat ze weinig contacten hebben of doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt, en ook deelnemers die gewoon zin hebben om iets moois te maken. Het zou heel mooi zijn als het een multiculturele groep wordt, zodat we van elkaar technieken kunnen leren. Vanuit mijn werk als tekentherapeut weet ik dat creatief bezig zijn ook echt een positief effect heeft op mensen."

Thea's rol rol blijft zoveel mogelijk beperkt tot 'een zetje geven', zodat iedereen zelf nieuwe dingen gaat bedenken en uitvoeren. Waar nodig neemt ze meer de regisserende rol op zich om de kwaliteit te waarborgen. Anders dan bij Verrassend Tekenen zijn de resultaten van TOF! namelijk bedoeld voor de verkoop. "We zijn van plan op de zaterdagmiddag met een kraampje op de markt te gaan staan en daar cadeau-artikelen te verkopen. In eerste instantie denk ik aan kussens, tassen en knuffels. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk - ik wil niet alles vooraf weten en vastleggen, dat is juist zo leuk."

De verkoopopbrengst en hopelijk gemeentelijke subsidie moeten de aanschaf van materialen en een bescheiden vergoeding voor Thea's begeleiding mogelijk maken. "Gelukkig hebben we al heel veel bruikbare spullen gekregen. We zoeken nog vrijwilligers die bijvoorbeeld koffie en thee willen schenken en de verkoop via de markt willen regelen, en een algemeen bestuurslid voor de stichting. Misschien kunnen we nog wel extra verkoopkanalen bedenken, bijvoorbeeld de glasblazerij of de kringloop. Maar laten we eerst maar eens van start gaan!"

Op de website van Thea komt binnenkort meer informatie te staan. Gewoon binnenlopen (Bergstraat 17b) vanaf 5 oktober mag ook.


q theazweije.nl

Janneke Boogaard