• Fabio Jakobsen (hier tijdens de Scheldeprijs) won maandag de sprint van het peloton.
• Fabio Jakobsen (hier tijdens de Scheldeprijs) won maandag de sprint van het peloton. Foto: TV-beeld: Nico van Ganzewinkel

Fabio Jakobsen klopt topsprinters in Bolsward

bolsward • Fabio Jakobsen heeft afgelopen maandag de eerste etappe van de BinckBank Tour gewonnen.

De 21-jarige neoprof uit Heukelum klopte in de sprint onder meer Marcel Kittel en Caleb Ewan die tweede en derde werden, terwijl favoriet Dylan Groenewegen genoegen moest nemen met de zesde plaats.

De eerste etappe van de BinckBank Tour – voorheen bekend als de Eneco Tour – ging over 177 kilometer van Heerenveen naar Bolsward en werd geteisterd door de regen. Een kopgroep van zes renners werd onder de impulsen van onder meer de 'sprintersploegen' – zo'n dertien kilometer voor de meet ingelopen door het jagende peloton. Ook nieuwe vluchtpogingen stierven in schoonheid, zodat het peloton zich opmaakte voor een massasprint. In de laatste kilometer vond nog een valpartij plaats, maar Fabio Jakobsen bleef overeind.

IJzersterk

In een ijzersterke sprint van kop af was de sprinter van Quick Step de sprintelite de baas. Met zijn overwinning pakte Jakobsen meteen de leiding in het algemeen klassement. "Het was windje mee in de sprint. Je moet dan aangaan en maar hopen dat er niemand sneller is", zei Jakobsen – die nog altijd lid is van de regionale rennersclub Jan van Arckel. Het was voor de inwoner van Heukelum zijn vierde overwinning van dit jaar. Eerder won hij Nokere Koerse, de Scheldeprijs en een etappe in de Ronde van de Fjorden.

De BinckBank Tour is de enige meerdaagse World Tour-wedstrijd die – gedeeltelijk – op Nederlandse bodem wordt gereden. Dinsdag werd de ronde vervolgd met een tijdrit in Venray. Zondag eindigt de BinckBank Tour in het Belgische Geraardsbergen.

Marianne Vos

En er was meer regionaal wielersucces. Marianne Vos uit Babyloniënbroek (Aalburg) won maandag in Zweden de Crescent Vargarda, een eendaagse wedstrijd die meetelt voor de WorldTour. Het was de derde keer dat de Brabantse deze wegwedstrijd op haar naam schreef. De 31-jarige Vos sprong in de finale van de rit over 141 kilometer weg uit het sprintende peloton en bleef landgenote Kirsten Wild op de finishlijn een paar seconden voor. De Finse Lotta Lepistö, die vorig jaar beslag legde op de eerste plaats, kwam als derde binnen.

Jens van den Dool

De Hoogbloklandse wielrenner Jens van den Dool (19) rijdt vanaf vrijdag 17 augustus met de Nederlandse selectie in de Tour de l'Avenir. De meerdaagse koers in Frankrijk staat ook bekend als de Mini Tour de France voor belofterenners onder de 23 jaar. Jens van den Dool reed bij Jan van Arckel en is momenteel semiprofessioneel wielrenner bij de continentale wielerploeg Delta Cycling Rotterdam.