• Kidzfun Vianen vorig jaar.
• Kidzfun Vianen vorig jaar. Foto: Nico van Ganzewinkel

Kidzfun Vianen op het laatste moment afgeblazen

'Ik heb hier een ontroostbare dochter'

vianen • Het timmerdorp Kidzfun Vianen zou op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 augustus plaatsvinden op het Viaanse evenemententerrein. Maar zondagmiddag liet de organisatie op Facebook en haar website weten dat het festijn niet doorgaat. Reden: te weinig animo. In verband daarmee wijst Kidzfun Vianen ook naar de gratis vakantieactiviteiten die Bewonersorganisatie Monnikenhof (BOM) dit jaar op bijna dezelfde dagen organiseert voor de Viaanse jeugd. "We moesten dit helaas lezen in de krant. Uit de reacties die we via Facebook mochten ontvangen, kunnen we opmaken dat dit voor veel ouders een serieus alternatief is. Het is te kort dag om alle inschrijvers voor Kidzfun Vianen de mogelijkheid te bieden om te annuleren, om in te schrijven voor de andere activiteit. Bovendien zouden die annuleringen voor ons een gat in de begroting betekenen." Volgens de organisatie is het besluit "niet lichtzinnig" genomen. "Er bleef helaas voor ons geen 'goede' keus over. In alle gevallen moeten we mensen teleurstellen." Alle aanmelders krijgen wel hun geld terug. En Kidzfun Vianen hoopt BOM te kunnen helpen met onder meer materialen.

Het bericht zorgde voor veel gefrustreerde ouders. Een moeder reageert in de wiek geschoten: "Wat is dit nu? Dit is toch niet serieus? Hier is onze hele vakantie op afgestemd en ook onze werktijden en opvang. Dit kan echt niet op zo'n korte termijn geannuleerd worden!!" Een ander: "Hoop dat dit een grapje is. Er wordt hier al maanden naar toegeleefd!" Veel kinderen zijn volgens de reagerende ouders overstuur vanwege het plotselinge nieuws. "Ik heb hier echt een ontroostbare dochter." En: "Ook hier een zeer teleurgesteld kind dat al jaren meedoet en er steeds weer erg naar uit keek."

Smalle beurs

BOM-voorzitter Henk Knol gelooft ondertussen niet dat de gratis activiteiten van de bewonersorganisatie iets te maken hebben met het in het water vallen van Kidzfun Vianen. Hij merkt zuinigjes op: "Die twintig aanmeldingen die wij in eerste instantie hebben gekregen, hebben er echt niet voor gezorgd dat Kidzfun niet door is gegaan." BOM wilde met haar gratis vakantiedagen een alternatief bieden aan gezinnen met een smalle beurs. Deelname aan Kidzfun Vianen kostte 38,50 euro. En ouders die niet op alle dagen konden inspringen als vrijwilliger, moesten 15 euro per kind bijbetalen. Knol: "Een bijstandsmoeder kan dat niet betalen. We wilden ook iets bieden voor kinderen uit die gezinnen." Sinds het afblazen van het gebeuren op het evenemententerrein bekend is geworden, stromen de nieuwe aanmeldingen binnen bij BOM. En die zijn nog steeds welkom. "Wij gaan geen stop invoeren. Iedereen mag zich nog aanmelden. Maar, dan moeten zich ook wel voldoende ouders als vrijwilliger aanmelden. Want ik heb nu zo'n zeven vrijwilligers. Daar gaan we het niet mee redden natuurlijk."

De vakantiedagen van de BOM vinden woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 augustus plaats op het speelterrein aan de Langeweg 6b. Kinderen van 6 tot en met 13 jaar kunnen gratis meedoen. Dagelijks start het programma om 10:00 uur, er zijn activiteiten tot 16:00 uur.Kinderen die willen timmeren, moeten wel hun eigen hamer meenemen. En de deelnemers die de hele dag blijven, moeten hun eigen lunch meenemen. Drinken is wel aanwezig.Vrijwilligers kunnen zich melden bij Henk Knol via hk.bom@ziggo.nl. Via dit e-mailadres kunnen ouders ook hun kinderen nog opgeven voor de drie vakantiedagen.