Ingreep tegen verzilting

regio • Rijkswaterstaat laat de komende dagen meer water door de Lek stromen. Die maatregel wordt genomen om de toenemende verzilting bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen tegen te gaan.

De stuw bij Hagestein zal deels open worden gezet, zodat er 30 kuub water per seconde kan worden doorgelaten, in plaats van de huidige acht kuub per seconde. Het is de eerste keer dat de stuw om deze reden verder wordt opengezet. Deze extra kuubs worden grotendeels ingelaten via de Bernardsluizen bij Tiel. Door de droogte en lage waterstanden komt het zoute water uit de zee steeds verder het land in. Door meer zoet water richting Rotterdam te sturen - waar de verzilting is geconstateerd - wordt het zeewater teruggedrongen.

De ingreep leidde kort tot hinder voor de scheepvaart in de Bernardsluizen, die vanwege de veiligheid gestremd waren. Schepen komende uit Duitsland konden via de Neder-Rijn in de richting Amsterdam varen. Rijkswaterstaat voerde metingen uit om te achterhalen hoe sterk de stroming was, daaruit bleek dat deze minder sterk was dan verwacht. Het scheepvaartverkeer mag inmiddels weer gebruik maken van de sluizen bij Tiel.