• Een kruiwagen vol zwerfafval op het strand van natuurgebied De Zaag in Krimpen aan de Lek.
• Een kruiwagen vol zwerfafval op het strand van natuurgebied De Zaag in Krimpen aan de Lek. Foto: Het Zuid-Hollands Landschap

'Het afvalprobleem neemt toe'

regio • Afval dat wordt achtergelaten in de natuur. Het komt steeds vaker voor, zo signaleert boswachter Peter de Beer van Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL).

Flesjes, blikjes en chipszakken, maar ook resten van picknicks en barbecues. De Beer komt van alles tegen tijdens zijn rondes door de natuurgebieden die de stichting beheert in de Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden. "Het afvalprobleem neemt echt enorm toe", verzucht de boswachter. Een verklaring? "Het is gewoon gemakzucht. Mensen denken er vaak niet eens bij na en laten hun rotzooi gewoon liggen." De Beer spreekt recreanten en jongeren - die natuurterreinen als hangplek gebruiken - aan op hun gedrag. Dat helpt deels. Toch gebeurt het nog wel eens dat bezoekers in een baldadige bui bierflesjes kapot smijten. Met alle gevolgen van dien. "Gebroken glas kun je bijna niet opruimen. De kans is aanwezig dat een klein kind of hond in en stuk glas loopt en zich verwondt."

Veel recreanten beseffen ook niet dat ze, door afval weg te gooien, de natuur schade toebrengen. "Zo duurt de afbraak van een leeg zakje chips tachtig jaar." De Beer en zijn collega's stuiten ook regelmatig op grotere spullen. Meubels, autobanden of een afgedankt konijnenhok zijn slechts een paar voorbeelden van illegale afvaldumpingen. "Ik trof zelfs een keer een auto aan in natuurgebied de Avelingen bij Gorinchem. Lastig, want je mag zo'n voertuig niet gelijk weghalen. Zoiets duurt weken. En dat lokt weer vandalisme uit." Wie wordt betrapt riskeert een flinke boete. Die kan, in het geval van een grote dumping, oplopen tot enkele duizenden euro's. De Beer vindt dat niet vreemd. "Je vervuilt moedwillig de boel. Nu draaien wij als stichting op voor de kosten om die troep op te ruimen. Dat geld steken we liever in leuke dingen."