• Marc Molenaar: 'De mogelijkheden van een drone zijn eindeloos'
• Marc Molenaar: 'De mogelijkheden van een drone zijn eindeloos' Foto: Aangeleverd

'Vanuit de lucht ziet alles er anders uit'

hoef en haag • Hoef en Hager Marc Molenaar is sinds twee jaar professioneel dronefotograaf. Voorlopig nog een paar uur per week, naast zijn werk als it'er. "Eigenlijk wil ik hier volledig mijn beroep van maken."

Toen Marc en zijn vrouw drie jaar geleden verhuisden naar het nog maagdelijke Hoef en Haag in gemeente Vianen was hij al enige jaren actief als hobbyfotograaf. Hij vertelt enthousiast: "In juni 201t heb ik in mijn nieuwe dorp de bouw van de eerste woningen vastgelegd met behulp van een drone. Het bood een heel nieuw perspectief op onze nieuwe wijk. Vanuit de lucht ziet alles er toch anders uit."

De foto's werden gepubliceerd in Het Kontakt en de reacties waren positief. "Toen heb ik bedacht dat misschien ook bedrijven belangstelling zouden hebben voor mijn foto's." Marc benaderde wat bedrijven en al snel kwamen de reacties binnen. "De afgelopen jaren heb ik luchtfoto's gemaakt van distributiecentra in Nieuwegein, Moerdijk en Venlo. Maar inmiddels word ik ook al regelmatig benaderd door makelaars. En ik kreeg zelfs een opdracht om golfterrein Ockenburgh in Den Haag vanuit de drone te fotograferen." Met dronefoto's kunnen klanten van een bedrijf of makelaar volgens Marc eindelijk een goed beeld krijgen hoe een gebied eruit ziet. "De unieke ligging van een pand ten opzichte van uitvalswegen wordt duidelijk. Doordat klanten een beter beeld hebben, zetten ze eerder de volgende stap."


Luchtvaartkaart

Marc maakt gebruik van DJI drone en een 12 megapixel camera. Ook kan de camera video's maken met een zeer hoge resolutie. Via een controller kan ik op de grond met m'n iPhone zien wat de camera ziet." Om commercieel bezig te kunnen zijn, beschikt Marc over een licentie. "Ik heb examen moeten doen. Als piloot moet ik me strikt houden aan de luchtvaartkaart, waar staat aangegeven waar in Nederland wel en niet gevlogen mag worden. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen boven de 50 meter of boven een aaneengesloten bebouwing."

Marc wil zijn bedrijf, dat hij Dronify heeft genoemd, verder uitbouwen. "Eigenlijk wil ik hier volledig mijn beroep van maken. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Drones kunnen een prachtig hulpmiddel zijn voor landmeters, dijkinspecteurs of werk waarvoor een hoog gebouw moet worden geïnspecteerd. Ook hennepplantages zijn met drones en infraroodcamera's tegenwoordig heel makkelijk op te sporen." Marc ziet ook veel commerciële mogelijkheden om drones in te zetten voor het verzamelen van geo-data. "Met behulp van de gemaakte foto's kunnen 2D-kaarten en 3D-modellen worden gemaakt." Het is allemaal een stuk handiger dan de conventionele luchtfotografie of gps-metingen in het terrein. "Drones zijn snel in te zetten doordat er ook met wolkenbedekking kan worden gevlogen. Bij het uitvoeren van het werk met behulp van vliegtuigjes kan dit problemen opleveren. Je krijgt ook betere resultaten, zowel in resolutie als nauwkeurigheid, doordat foto's van zeer dichtbij worden genomen. Ook qua kosten is de inzet van een drone zeer aantrekkelijk."

Meer informatie over Marc Molenaar is te vinden op zijn website.


q www.dronify.nl