• Masseur Peter Abbel trots dat hij de fietsers mag bijstaan.
• Masseur Peter Abbel trots dat hij de fietsers mag bijstaan. Foto: Dick Aanen

Leerdammer Peter Abbel mag acht dagen mee met zware fietstocht

Aan de bak als masseur bij Tour for Life

leerdam • Tour for Life is een sponsortocht van het Daniel den Hoed Fonds. De start is op zondag 26 augustus in het Italiaanse Bardonecchia. De tweehonderd deelnemers fietsen in acht dagen terug naar huis: een afstand van 1.300 kilometer, waaronder 19.000 hoogtemeters. Elke dag overbruggen de fanatieke wieleramateurs afstanden tussen de 150 en 180 kilometer Ze beklimmen wereldberoemde cols uit de Tour de France met adembenemende stijgingspercentages en vergezichten. De routes gaan verder langs idyllische Franse dorpjes en glooiende landschappen. Ook zijn nog enkele venijnige kuitenbijters in de Waalse Ardennen in het routeschema opgenomen. De finish staat gepland op zondag 2 september in het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard.

Bikkels

De deelnemers aan deze tocht zijn echte bikkels, zegt Leerdammer Peter Abbel (48) bewonderend. "Je kunt hier alleen aan meedoen als je hebt aangetoond een geoefende wielrenner te zijn." Naast het inschrijfgeld van 500 euro, moet iedere deelnemer minstens 1.500 euro aan sponsorgeld bij elkaar sprokkelen. Het Daniel den Hoed Fonds gebruikt dit geld weer voor hopelijk succesvol kankeronderzoek, uitgevoerd door Erasmus MC Kanker Instituut. Het onderzoek is gericht op personalized medicine, een hoopgevende methodiek waarbij de nadruk ligt op een persoonsgerichte, effectieve behandeling.

Trots

Peter is maar wat trots dat hij is geselecteerd om de wielerbikkels bij te staan als sportverzorger en masseur. Hij werkt op dit moment bij Thermen Soesterberg als masseur voor twee tot drie dagen. Daarnaast is hij operator bij Friesland Campina. In de overige uren is hij druk met een eigen startende massagepraktijk: Peters Massage Praktijk. Hij weet: "Na 150 kilometer over de bergen is het heerlijk om een massage te krijgen. De ene sporter heeft vooral last van z'n hamstrings, een andere weer van z'n quadriceps. Maar als je een dag aan het klimmen bent en voorovergebogen zit, wordt ook je rug behoorlijk belast." Peter masseert in de sauna in Soesterberg ook regelmatig sporters, ook zeer geoefende wedstrijdsporters. Hij vindt Tour for Life een fantastische kans om als masseur nog meer ervaring op te doen. "Het is heel eervol dat ik hiervoor uitgekozen ben. Dat komt misschien ook door m'n website, waar ik veel aandacht aan besteed heb."

Zijn Peters Massage Praktijk staat misschien nog in de kinderschoenen, maar de Leerdammer heeft plannen genoeg. "Ik werk nu nog vaak bij de mensen thuis. Dat heeft veel voordelen, maar het is ook fijn om op termijn een eigen praktijkruimte te hebben."


q www.petersmassagepraktijk.nl