• Jan van Gelder bezig met het laden van de zak met hulppakketten in de vrachtwagen.
• Jan van Gelder bezig met het laden van de zak met hulppakketten in de vrachtwagen. Foto: Dick Aanen

Hulppakketten voor Grieks rampgebied

heukelum • Jan van Gelder van de stichting Samos Animal Protection heeft vorige week zeshonderd medische overlevingspakketten verstuurd naar Athene. De hulpgoederen zijn bedoeld voor mensen en dieren die zijn getroffen door de bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad.

De branden woedden vooral in de buurt van het kuststadje Mati. Slachtoffers werden totaal overvallen door het vuur, dat nog eens werd aangewakkerd door een sterke wind. Velen vluchtten wanhopig de zee in. De vuurzee heeft inmiddels zo'n tachtig slachtoffers geëist.

Rillingen

De pakketten werden vorige week donderdag opgehaald door het Rotterdamse transportbedrijf Alltrans, die ze naar verwachting dinsdag in de Griekse hoofdstad zal afleveren. "Ik zag vorige week de beelden op televisie en ben gelijk in actie gekomen", zegt Van Gelder, die vroeger zijn hele schuur in Heukelum vol had staan met oude legerspullen. "De rillingen liepen over m'n lijf. Mensen op het stand werden letterlijk geroosterd."

Jan hoorde dat er een gebrek was aan medische spullen. "Toevallig had ik nog wel een paar van staan die leefpakketten in mijn schuur staan. Gisteren heb ik die bij een temperatuur van 37 graden in een grote bak gestouwd. Het water droop van m'n rug."

Zwerfhonden

Jan is bijna 73, maar is nog altijd heel druk met het regelen van hulpgoederen. De spullen staan opgeslagen in de schuur in Heukelum waar tot voor enkele jaren de Army Dump was gevestigd. "Ik trek me al jaren het lot aan van zwerfhonden, vooral op het eiland Samos. Op het eiland hebben een groot stuk olijfboomgaard, waar de vaak zwaar mishandelde dieren medische verzorging krijgen en weer aan kunnen sterken. Het zijn soms heel mooie honden. Het probleem dat ze op straat worden gezet heeft ook te maken met de regels van de religie. Leden van de Grieks-Orthodoxe kerk mogen hun dieren niet steriliseren, omdat je daarmee ingrijpt in het werk van de Heer."


SAP

Stichting Samos Animal Protection stelt zich ten doel: het redden, opvangen, verzorgen, castreren, steriliseren en herplaatsen van zwerf- en mishandelde en verwaarloosde honden. Vaak gebeurt het dat toeristen die het eiland bezoeken een hondje adopteren. Voordat de honden naar hun nieuwe adres in Nederland gaan worden ze eerst nog een paar weken opgevangen bij het Dierenopvang Friesland.

Jan: "Ik ben altijd bezig. Ik doe het allemaal voor de hondjes. hondjes. Het kost me veel geld. Maar ik geeft het liever uit aan de hondjes dan aan de mensen. Gelukkig heb ik een heel lieve vrouw, die er ook mee begaan is. Die staat gelukkig volledig achter me."


Dick Aanen