• Tim Bambacht en Gonny van 't Hof.
• Tim Bambacht en Gonny van 't Hof. Foto: Dick Aanen

Over de gevolgen van een dubbelleven

kerk-avezaath • Tim Bambacht uit Beesd debuteerde deze maand met zijn boek 'Als de wolken zilver kleuren'. Hij beschrijft daarin het aangrijpende levensverhaal van oud-collega Gonny van 't Hof uit Kerk-Avezaath.

Tijdens de verjaardag van één van de kinderen kondigde de toenmalige man van Gonny van 't Hof aan dat hij voor een klus naar Brazilië moest. Hij vertrok en kwam nooit meer terug. De man werd als vermist opgegeven. Later vernam Gonny dat haar man in de gevangenis zat in het Zuid-Amerikaanse land: vanwege drugs. Hij wist te ontsnappen en dook later op in Paraguay. Gonny ontdekte al snel dat hij al die jaren daarvoor een verborgen leven had geleid, in dit dubbelleven had hij ook nog eens veel schulden gemaakt.

In de problemen

Toen één van de schuldeisers zijn geld terugvorderde, kwam Gonny pas echt in de problemen. Ze kon het geld niet betalen en belandde onterecht in de vrouwengevangenis (penitiaire inrichting) in Zwolle. Schrijver Tim Bambacht vertelt: "In het boek blikt de vrouwelijke hoofdpersoon vanuit de gevangenis terug op wat er is gebeurd: het overspel, de impulsieve baanveranderingen, het liegen en bedreigen van haar man." Gonny haakt in: "En steeds met de achterliggende vraag: hoe heeft zover heeft kunnen komen? Waarom ben ik niet eerder weggegaan bij m'n man? Doe je dat voor je kinderen? Wil je dat het toch nog goed komt? Het boek gaat over hoe fragiel we kunnen zijn, zonder dat we breken."

Voor Tim Bambacht is het zijn eerste boek. In het dagelijkse leven is hij systeem-therapeut. Hij behandelt gezinnen. "Bij het schrijven van het boek heb ik gebruik gemaakt van aantekeningen die Gonny heeft gemaakt. We hebben regelmatig samen overlegd. En er zijn heel wat koppen koffie en thee doorheen gegaan."

Het boek is geschreven in de vorm van een roman. Tim: "Maar het is wel voor 90 procent waarheidsgetrouw. Gonny wist zich zelfs nog hele gesprekken letterlijk te herinneren." Het uitbrengen van de roman moet haar helpen bij de verwerking van alles wat haar is overkomen. "Oorspronkelijk was het de bedoeling om het verhaal op papier te zetten, puur om er voor mezelf een streep onder te kunnen zetten", zegt ze. "Maar ik was zo onder de indruk van de manier waarop Tim mijn verhaal beschreef, dat ik al gauw het idee kreeg om het uit te geven." Een lastige stap, erkent ze meteen. "Want wie zou mijn verhaal geloven? Dat was wat me lange tijd had tegengehouden. Niemand zou geloven dat dit me echt is overkomen."

Het boek 'Als de wolken zilver kleuren' van Tim Bambacht is in eigen beheer uitgegeven. In de winkel kost het boek 19,90 euro, het is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com, Primera Beesd, Bruna, Bookspot en Arentsen in Tiel.


Dick Aanen