• De Little Red Poison, de trots van de familie De With.
• De Little Red Poison, de trots van de familie De With. Foto: Peter Verbeek

De With kan niet zonder tractorpulling

hagestein • De familie De With heeft haar hart al bijna 35 jaar verpand aan tractorpulling. Ze is inmiddels met drie generaties en vier rijders actief in deze gemotoriseerde krachtsport.

Vader Aart (69) deed in 1984 voor het eerst mee aan een wedstrijd met een Massey Ferguson 35 uit 1957. "Dat was in Zijderveld, op Koninginnedag", kan hij zich nog goed herinneren. "Pas rond de jaren negentig is een officiële bond opgericht (NTTO), en sindsdien zijn er ook Nederlandse kampioenschappen."

Hypropullers

In 1995 werd een tweede trekker gekocht. Toentertijd waren er uitsluitend standaardklassen, bedoeld voor tractoren die vaak nog voor het werk op het land werden ingezet. Zoon Pieter de With volgde in 1988 het voorbeeld van zijn vader, eerst met een MF 178 (3,5 ton), later met een MF 1080 (eveneens 3,5 ton). Bert was de derde De With die interesse had. Hij reed doorgaans bij de Hypropullers, een Brabantse competitie met voornamelijk deelnemers uit het zuiden van ons land. Inmiddels is hij afgehaakt als actieve rijder, maar als bestuurslid van de NTTO en als wedstrijdleider is hij behouden gebleven voor de sport.

Dochter Corrina zit sinds 1998 regelmatig achter het stuur van een Massey, terwijl kleinzoon Wesley de With in 2016 ook is begonnen. Het tractorpark, dat grotendeels wordt onderhouden door stamvader Aart, bestaat uit zeven trekkers in vijf verschillende gewichtsklassen.

Little Red Poison

De grote trots van Massey Ferguson Team Hagestein is Little Red Poison, de enige tractor in de sportklasse (2,5 ton Topniveau). "Die heb ik gekocht in 2010", vertelt Aart de With. "In originele staat woog hij 3.800 kilogram, en ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest om dat terug te brengen tot 2.200 kilogram. Alles wat overbodig was, is verwijderd, en mede door gebruik te maken van lichtere materialen is dat uiteindelijk gelukt." Toen de trekker in 2012 was omgebouwd, is de nestor ermee gaan rijden. Hij won de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, in Meerkerk, plaatste zich daardoor voor het NK in Alphen (Brabant), en werd meteen landskampioen. Diezelfde dag won Pieter, met de MF 178, de standaardklasse tot 3,5 ton. Zodoende was het dubbel feest bij de familie De With. Aarts vrouw Gerrie, die bijna elke wedstrijd present is, en zorg draagt voor de catering en het bijhouden van de uitslagen, deelde mee in de vreugde.

"Dit jaar hebben we ons al met vijf trekkers geplaatst voor het NK in Tzum", zegt Wesley. "Pieter moet zich nog zien te plaatsen bij de 7 tonners, en ook in de klasse tot 4,5 ton moeten we dat nog voor elkaar zien te krijgen. Zeven trekkers van één team bij het NK, dat zou wel héél bijzonder zijn."


Peter Verbeek