D66 wil permanente koopzondagen

vijfheerenlanden • D66 Vijfheerenlanden wil dat het voor ondernemers mogelijk wordt om in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden hun winkel op zondag open te stellen.

Ook wil de partij dat de openingstijden door de week vrij kunnen worden ingevuld door ondernemers. Al eerder diende de partij in Vianen een initiatiefvoorstel in om verruiming van de openingstijden mogelijk te maken. Dit voorstel kreeg echter geen enkele steun van andere partijen.

Lijsttrekker Christa Hendriksen: "Dat een overheid invult wat voor ondernemers de tijden zijn om hun winkel open te stellen is niet meer van deze tijd. Het heeft ons dan ook zeer verbaasd dat geen van de andere partijen met ons voorstel mee wilde gaan. We zien dat overal in het land ondernemers eigen keuzes maken als zij daartoe in staat worden gesteld. Een ondernemer moet hierin ook helemaal vrij zijn. Tijdens een proef in Vianen hebben wij gezien dat ondernemers dat prima zelf kunnen invullen. Wie niet wil maakt gewoon een andere keuze. Ook dat is die zelfde vrijheid."


Eigen keuzes

Hendriksen is niet bang dat ondernemers zich gedwongen zullen voelen op zondag te werken als zij dat eigenlijk niet willen. "We zien overal in het land dat winkels andere keuzes maken. Zeker in een gemeente als de onze, met zo veel kleinere kernen, zal het gebeuren dat winkels op zondag dicht blijven. Dat is helemaal niet erg. De winkels die in Vianen kozen voor sluiting op zondag hebben daar geen problemen mee gehad met hun collega's óf met verlies van omzet."

Andersom lopen supermarkten volgens de partij wél heel veel omzet mis als zij op zondag gesloten blijven. "Voor hen is ook het krijgen van betaalbaar personeel dat op zondag best wil werken geen probleem. Ook de ondernemersverenigingen van Leerdam en Vianen en de beide citymanagers zijn van mening dat verruiming van de openingstijden en een vrije keuze daarin voor ondernemers een goed idee is. Zij vertegenwoordigen de ondernemers."

CDA: per kern

Het CDA Vijfheerenlanden vindt dat het gesprek over de zondagsopenstelling van winkels met de bewoners per kern en dorp moet worden gevoerd. En graag in overleg met de middenstand en met de ondernemersverenigingen. "Een goed uitgangspunt is om de zondagsopenstelling per kern op maat te bepalen", aldus het nieuwe verkiezingsprogramma.