Streven: Zorghuis Kekum open per 1 oktober

kedichem • Het is de bedoeling dat het Zorghuis in Kedichem aan de Koningin Wilhelminalaan 46 per 1 oktober haar deuren opent. Vier jaar geleden begonnen de initiatiefnemers met hun plannen voor de voorziening.

"Deze week beginnen we met de verbouwing", vertelt Gretha Oosterom, een van de toekomstige coördinatoren. Dat project wordt uitgevoerd door eigenaar Kleurrijk Wonen. "Aan de buitenkant vinden kleine aanpassingen plaats, de binnenkant van de woning wordt compleet aangepakt en gerenoveerd." Als de klus klaar is, biedt het Zorghuis plaats aan vier gasten die er dag en nacht logeren. Plus zes gasten die overdag of 's avonds in de woning verblijven, maar thuis slapen. De voorziening is bedoeld voor kwetsbare ouderen en jongeren vanaf achttien jaar. "Bovendien willen we respijtzorg bieden om zo mantelzorgers te ontlasten." Zij kunnen hun zorgtaken tijdelijk aan de coördinatoren en vrijwilligers van het Zorghuis overdragen, zodat ze even tijd voor zichzelf hebben en daardoor hun zorgtaak beter vol kunnen houden.

Het Zorghuis doet geen dienst als hospice, benadrukt Oosterom. "Al was dat aanvankelijk wel de bedoeling." Omwonenden stonden daar huiverig tegenover, zodat de initiatiefnemers dat streven hebben laten vallen. Het Zorghuis biedt zeven dagen per week en 24 uur per dag opvang. Er is altijd een coördinator aanwezig, deze professionele kracht wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers. "De vrijwilligers krijgen van ons eerst een training. We hebben er nu ongeveer achttien. Nu de opening voor de deur staat, is er ruimte voor meer vrijwilligers. We hebben al veel positieve reacties gekregen, maar mensen wachten ook af tot ons initiatief definitief doorgaat." Deze vrijwilligers nemen de taken over van de mantelzorger. De eigen zorgverleners van de gasten, zoals de huisarts en thuiszorg, blijven professionele zorg verlenen tijdens het verblijf in het Zorghuis.

Vier jaar geleden werden de eerste stappen gezet om tot de realisatie van het Zorghuis te komen. Het duurde lang voor er een geschikt pand was gevonden, zo stierven de pogingen om de pastorie daarvoor te gebruiken in schoonheid. Ook nu zijn omwonenden het niet eens met de verleende vergunning en overwegen om naar de rechter te stappen. "We hebben die geruchten ook gehoord", beaamt Gretha Oosterom. "We wachten het rustig af. Ons streven blijft om gewoon op 1 oktober open te gaan."