• Eén van de werken van Gerry van der Velden.
• Eén van de werken van Gerry van der Velden. Foto: PR Stroomhuis Neerijnen

Expositie Gerry van der Velden

neerijnen • Bij Stroomhuis Neerijnen is vanaf zaterdag 28 juli de expositie 'Scheppen van papier tot beeld' te zien van beeldend kunstenaar Gerry van der Velden.

Gerry van der Velden (1947) boetseert vooral veel, het liefst in was of gips. Tekenen doet ze ook, maar dan vooral als voorstudie voor haar beelden. Ze laat zich in haar werk vooral inspireren door mensen en dieren. Haar werk is in bezit van verschillende gemeenten, zoals Tiel, Wageningen, Buren, Beek Ubbergen en Nijmegen. En ze exposeert sinds 1996 ook regelmatig, bijvoorbeeld in Streekmuseum Tiel, maar ook in Vught, Laren en Nijmegen. Van der Velden kreeg les van bekende kunstenaars als Paul Gregoir, Willem den Ouden en Wim Vaarzon Morel. Verder volgde ze haar opleiding in de Academieklas aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.

De karakteristieke koe in de uiterwaarden bij Heesselt, ooit bedoeld als protest tegen plannen van Rijkswaterstaat, is ook van de hand van Van der Velden. Dit kunstwerk was in eerste instantie gemaakt van gips en glasvezel en werd later op aandringen van omwonenden – toen de plannen van Rijkswaterstaat waren afgeketst – vervangen door een koe van kunststof. Inmiddels Antonia gedoopt. En voorzien van een gedicht van Koos van Zomeren. In Stroomhuis Neerijnen is een selectie beelden en tekeningen van Van der Velden te zien onder de noemer 'Scheppen van papier tot beeld'. De expositie is te zien tot en met donderdag 23 augustus. Stroomhuis Neerijnen is bijna alle dagen open – behalve de maandagen – van 11:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis.