• Aimée van Kleef en Nova Smaal in de trapeze.
• Aimée van Kleef en Nova Smaal in de trapeze. Foto: Mariëtte Hoefnagel

Trapezeyoga: uitdaging voor iedereen

vianen • Wise Yoga in Vianen start met trapezeyoga. Bij de oefeningen wordt een hangmat gebruikt die helpt bij de achteroverbuigingen en stretches die yoga zo helend maken.

Het ziet er acrobatisch uit: met je lichaam horizontaal alsof je zweeft of met je hoofd naar beneden, verstrengeld in een doek. Toch is trapezeyoga voor iedereen geschikt, benadrukt Manon Kosterman, eigenaar van Wise Yoga. "We gaan trainingen van vijf lessen aanbieden, waarbij we bij de basis beginnen. Deelnemers hoeven geen ervaring met yoga te hebben of lenig te zijn. Trapezeyoga is veilig, leuk en uitdagend."

Manon volgde een opleiding om trapezeyoga te kunnen aanbieden in haar yogastudio. "Het is nog niet zo bekend en wordt hier in de regio verder nog niet aangeboden. Eén van de leuke aspecten eraan vind ik dat je de trapeze ook heel goed kunt gebruiken voor wat fysiekere yoga, bijvoorbeeld voor een stevige workout."

Tieners

Vanwege haar achtergrond in de fitness spreekt dit Manon wel aan, en dat geldt ook voor veel tieners. "Zij vinden yoga soms nog wat zweverig. De trapeze biedt een extra uitdaging. Intussen maken we toch wel de combinatie met ademhalingsoefeningen en contact maken met je innerlijk."

Tijdens de lessen zullen verschillende thema's de revue passeren. "Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen specifiek voor de rug of het onderlichaam. Zoals gezegd leent deze vorm zich goed voor snellere yoga waarbij je ook vet verbrandt, maar ook langzamere vormen waarbij het draait om het voelen wat er gebeurt met je lichaam en geest werken heel goed met trapezeyoga."

Daar waar omgekeerde houdingen zoals de kopstand op de mat alleen voor gevorderden uit te voeren zijn, helpt de hangmat een handje. Het doek haalt de compressie uit de wervelkolom, spanning uit nek en schouders en zorgt voor meer bewegingsvrijheid.

Manon: "Net als bij alle andere vormen van yoga gaat het er niet om dat je zo lenig mogelijk bent of wordt, maar dat je innerlijke rust voelt, en dat helpt je om beter met de dagelijkse dingen om te gaan. Het begint dus eigenlijk pas als je de mat of de trapeze verlaat."

Op zaterdag 1 september is er bij Wise Yoga een Happy Yoga Day. Dan kunnen belangstellenden ook kennismaken met de trapezes.

De bedoeling is om met drie groepen te starten: voor volwassenen op vijf zondagen vanaf 9 september van 9:30-11:00 uur en op maandagen vanaf 10 september van 10:30-12:00 uur, en op dinsdag van 17:00-18:00 uur voor tieners, te beginnen op 11 september. Per les is plaats voor maximaal acht deelnemers. Meer informatie: info@wiseyoga.nl of 06-47908288.


Janneke Boogaard