Over bankjes en de kinderboerderij

leerdam • De Leerdamse raad boog zich vorige week over de jaarstukken 2017 en de Bestuursrapportage 2018. Bij het scheiden van de markt passeerden het financieel en bestuurlijk wel en wee van de Glasstad nog een keertje de revue.

Uit de jaarrekening bleek dat er over 2017 een voordelig saldo is van bijna 2,5 miljoen euro. Al eerder voorzag het college een plus van tussen de 1,5 en 2 miljoen, maar het voorziene tekort voor de wijk Broekgraaf verdween als sneeuw voor de zon. Van het 'overschot' van 2017 wordt – naast een aantal grote stortingen in de reserves - 100.000 euro besteed aan een afscheidscadeau voor de inwoners. Plan is om elke kern een mooie bank aan te bieden als blijvende herinnering aan Gemeente Leerdam. Wethouder Arie Keppel kreeg waarderende woorden voor 'zijn' cijfers. Zo was VVD-er Mireille Horden blij dat de Broekgraaf financieel uit een diep dal is gekomen. Maar diverse fracties hadden ook kritiek op het overschot. "Wat zou raadslid Keppel hiervan hebben gevonden", vroeg CU-voorman Harry Wolting zich af. "Dat voordeel ziet er prachtig uit, maar er is gewoon slecht begroot. Beknibbelen we soms te veel op het sociale domein?" Nico Gros was het daarmee eens en ook PvdA-er Kemal Koyuncu plaatste kanttekeningen. "We zijn wel blij met het overschot, maar moeten we niet scherper aan de wind varen of geld uittrekken voor extra uitgaven?" Maar volgens wethouder Keppel viel het allemaal reuze mee. "We hebben de afgelopen periode veel ontwikkeld en we hebben zeker niet beknibbeld op sociaal gebied."

Aandachtspuntje voor de VVD was het ziekteverzuim bij de Leerdamse ambtenaren. "Dat blijft met meer dan zes procent erg hoog", vond Mireille Horden. Daar was burgemeester Tjerk Bruinsma het mee eens. "Al is de trend dat het naar beneden gaat. Het gaat vooral om mensen die langdurig ziek zijn, zonder dat het met het werk te maken heeft. Eigenlijk willen we terug naar een verzuim van maximaal vijf procent." VVD-voorman André van der Leest baalde ervan dat de plannen voor de Lingebrug zijn uitgesteld tot 2019. "We betreuren dat, college kom in actie." Wethouder Teus Meijdam: "Alle onderzoeken zijn afgerond. We zijn alleen nog steeds in overleg met de provincie. We gaan de komende periode hier een tandje bijzetten."

En uiteraard ontbrak ook de Kinderboerderij niet. "Je moet maar durven om daarvoor midden in het Groene Hart structureel 50.000 euro per jaar uit te trekken. Je struikelt hier over de koeien, de schapen, de ooievaars en de kikkers. Onzinnige dwingelandij van een paar fanatici", vond VVD-er Van der Leest die niets tegen de komst van een kinderboerderij heeft, maar wel als dat met overheidsgeld wordt gefinancierd. "Ik vind het prima als een ondernemer ermee aan de slag gaat." CU-voorman Wolting vond het vreemd dat niet duidelijk werd waar de voorziening van betaald moet worden. Maar ook de voorstanders lieten zich horen. CDA-er David Golverdingen: "Wij staan nog steeds achter het plan. Ik wil geen jaren meer wachten om erheen te kunnen." PvdA-er Berry Verwijmeren had tijdens zijn vakantie in Engeland iets moois ontdekt. "Een waterspeelplaats voor peuters en kleuters. Wat een mooie combinatie zou dat zijn met de kinderboerderij."

André Bijl